voce i gljive na pladnju

Uvedite povremeni odmor od mesa

Novi trend koji sve više osvaja gastro svijet fokus stavlja na smanjivanje mesnih namirnica i povećani unos voća i povrća. Reducentarizam, kako mu je službeno ime, zagovara da barem jedan do dva dana u tjednu izbacite meso s menija. Naravno, to može biti i češće. Mesne proteine zamijenite biljnima iz cjelovitih žitarica i grahorica i otkrijte neke sasvim nove okuse.

jelo od povrca u tanjuru

Na biljnoj bazi

Umjesto mesa isprobajte tofu, seitan i tempeh koje uz malo truda mogu lako postati adekvatna zamjena za meso. Uz kreativnost pripreme, prehrana bazirana na većem unosu biljnih namirnica bogata je i vlaknima, vitaminima i proteinima. Fokus stavite na variva, popečke, namaze poput hummusa ili sjemenke i orašaste plodove kao zanimljiv snack ili međuobrok. Na taj ćete način unijeti promjenu u vašu prehranu, smanjiti unos mesa i osigurati vrijedne proteine. 

 

Promijenite strategiju

Ako vam je meso gotovo svakodnevno na tanjuru, jedan od načina njegova smanjivanja je da ga počnete promatrati kao prilog, a ne glavnu namirnicu. Kod pripreme primjerice variva, naglasak stavite na grahorice i žitarice. Leća, soja, bob, grašak bogati su vlaknima i zbog toga bi se što češće trebali naći kao dio obroka. Kako ni u čemu ne treba pretjerivati, tako je i ovdje glavna misao vodilja – umjerenost. Odredite jedan ili dva dana koji će biti isključivo bezmesni, a pomoći vam može i trend bezmesnog ponedjeljka.

jelo od povrca i voca u tanjuru
mlijeko na biljnoj bazi u casi

Raznolikost napitaka

Ako ste uz mesu odlučili izbaciti i primjerice mliječne proizvode, isprobajte one na biljnoj bazi. Napitci od soje, pira, zobi i slično ukusna su zamjena za mlijeko. Uvrstiti ih možete u svakodnevnu prehranu bilo za doručak, dodatak kavi ili kao osvježavajuću čašu napitka. Biljni napitci često su obogaćeni različitim vitaminima, a brojni ne sadrže laktozu i gluten.  

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.