zdjela bra na na stolu
© Copyright (c) 2024 videogutiums3/Shutterstock. No use without permission.

TIP oznake: Vodič za vrste brašna

Birate brašno za domaći kruh, ali ne znate koju oznaku to brašno treba imati? Treba vam lagano brašno za fine kolače ili neko robusnije za rustikalna peciva? Tajne dobre teksture i okusa kriju se u tipovima brašna, a razumijevanje tih brojčanih oznaka može potpuno promijeniti način na koji pečete. 

 

Oznaka TIP na brašnu označava količinu mineralnih tvari (pepela) koje ostaju nakon spaljivanja brašna na visokoj temperaturi u procesu obrade zrna žitarice. Niži brojevi znače finiju teksturu i manje vlakana, dok viši brojevi ukazuju na to da je riječ o hranjivijem brašnu, bliže izvornom sastavu zrna. 

bra no u vreci
© Copyright (c) 2017 Sunny Forest/Shutterstock. No use without permission.

TIP 400 - 550: Glatko i meko

Ovo su najfinija brašna, gotovo bez mekinja, idealna za lagane biskvite, torte i tjesteninu. TIP 400 klasično je glatko brašno, a TIP 550 ima malo više proteina pa je izvrsno za peciva i pogače. 

 

„Dobar tek” trik: Za prozračne biskvite prosijte brašno dva puta – unijet ćete više zraka u biskvit i on će imati laganiju teksturu.

TIP 850 - 1100: Jače i s više vlakana

Ova brašna sadrže više minerala i proteina pa su bolji odabir za kruh i dizana tijesta. TIP 850 postiže ravnotežu između fine teksture i nutritivne vrijednosti, a TIP 1100 stvara kruh punog okusa i bogate strukture. 

 

„Dobar tek” trik: Ako za pripremu kruha koristite jače brašno, dodajte u tijesto malo meda ili šećera – to će potpomoći djelovanje kvasca i dati ljepšu boju korici na kruhu.

Iskusni kuhar u profesionalnoj kuhinji priprema tijesto s bra nom za izradu talijanske tjestenine.
© Copyright (c) 2018 Anton27/Shutterstock. No use without permission.
Proces pripreme tijesta. Kuhar mijesi tijesto od integralnog p enicnog bra na u kuhinji.
© Copyright (c) 2024 Andrey Zhernovoy/Shutterstock. No use without permission.

Integralna i ražena brašna: Za puniji okus i čvršću teksturu

Integralno brašno sadrži cijelo zrno, što znači da ima više vlakana i dublji okus, ali i veću potrebu za vlagom. Ražena brašna često imaju viši TIP broj i daju specifičan, aromatičan kruh s gušćom strukturom. 

 

„Dobar tek” trik: Tijesto od raženog brašna voli sporiju fermentaciju – ostavite ga dulje na sobnoj temperaturi pa će imati bolju teksturu i izraženiji okus. 

 

Tajne dobrog pečenja nisu uvijek u kompliciranim tehnikama – ponekad je dovoljno samo znati koji broj na vrećici brašna može učiniti razliku između prosječnog i izvrsnog rezultata. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.