sjemenke za izradu razenog brasna

Raženo brašno

Raž je vrsta vrlo raznovrsne žitarice koja se koristi u proizvodnji piva, visikija, kao zasebna žitarica za dodatak jelima, ali i kao brašno! A upravo je raženo brašno jedno od vrlo korisnih sastojaka u našoj kuhinji, koji bi svi trebali malo više koristiti. Naime, raženo brašno dobiva se mljevenjem cijelog zrna raži, a vrlo je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima. 

kruh od razenog brasna

Neobičnog okusa

Ima vrlo specifičan, zemljast i orašast okus, te se zaista radi o namirnici koja će jelu koje se radi s njim obogatiti okus. Prilikom pripreme kolača i slastica, raženo brašno se najčešće koristi u manjem omjeru do 25% kako kolači ne bi poprimili gumastu konzistenciju. Raž ujedno sadrži i manje glutena od, primjerice, pšenice tako da će ujedno i omekšati tijesta. Što se pak tiče izgleda, raženog brašno je i tamnije pa će i tijesto biti tamnije smeđe, za razliku od tijesta koja se rade s pšeničnim ili pirovim brašnom koja su svjetilije boje. 

U kruhu i s mueslijem

Pečenje s raženim brašnom bitno se razlikuje od pečenja s pšeničnim brašnom. Tijesto je gušće i vlažnije, a preferira se za izradu kiselog tijesta i craft kruha. Sa svojim intenzivnim zemljastim okusom, raženo brašno izvrstan je sastojak voćnih kolača i kolača koji imaju citrusne note kako bi balansirali cjelokupni okus poput naranča ili brusnica. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kruh od razenog brasna i brasno