ezekielov kruh sa sjemenkama

Ezekielov kruh od proklijalih žitarica i mahunarki

Ezekielov kruh izrađuje se od proklijalih sjemenki žitarica i mahunarki. Jedan je od nutritivno najbogatijih kruhova, a ne sadrži ni brašno, ni šećer. Ime, a i recept za taj kruh potječu od proroka Ezekiela iz Staroga zavjeta gdje je zapisano: „Uzmi pšenice, ječma, boba, leće, prosa i raži; stavi ih u jednu posudu; napravi sebi kruha.“ Kruh od proklijalih žitarica i mahunarki teži je od ostalih i vrlo je zasitan jer sadrži obilje vlakana i ugljikohidrata.

ezekielov kruh

Zdravo i ukusno

U usporedbi s ostalim vrstama kruha, Ezekielov se priprema od proklijalih sjemenki žitarica koje sadrže veće količine proteina, vlakana, vitamina i minerala, a smanjene vrijednosti glutena. Klijanje i fermentacija sjemenki može smanjiti sadržaj glutena i inhibitora enzima, dok povećava sadržaj korisnih hranjivih tvari i probiotika. Budući da smanjuje antinutrijente, žitarice u Ezekielovu kruhu su lakše probavljive.

Kako se radi?

Ezekielov kruh se radi tako što se prvo sjemenke žitarica i mahunarke moraju ostaviti 2 - 3 dana u vodi kako bi proklijale. Nakon toga se suše i dehidriraju te melju u brašno. U takvo brašno dodaje se kvasac, maslinovo ulje i med. Tijesto za Ezekielov kruh više nalikuje onima za kolače negoli za kruh i vrlo je kompaktno. Peče se oko 50 minuta dok kruh ne dobije zlatnosmeđu boju, a može stajati do nekoliko dana.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

narezani ezekielov kruh