Roasted potato wedges with herbs and salt
Copyright (c) 2014 Kolpakova Svetlana/Shutterstock. No use without permission.

Tajna hrskavih krumpirića

Svi volimo hrskave pržene krumpiriće, kada su zlaćano smeđe boje, pucketaju pod zubima dok ih grickamo i imaju savršen omjer vanjske hrskavosti i unutarnje mekoće. Evo koje su male tajne velikih majstora kulinarstva za savršeno hrskave krumpire, bez obzira na način kako ih pripremate – u komadu ili narezane. 

neoguljeni krumpiri u loncu s vodom
Copyright (c) 2015 VICUSCHKA/Shutterstock. No use without permission.

Namakanje u slanoj vodi

Kako bi im vanjska korica nakon pečenja postala hrskava, krumpire je najbolje namakati u slanoj vodi nekoliko sati prije nego što ih počnete peći. Naime, sol u vodi će omekšati koricu krumpira, a istodobno i djelomice razgraditi škrob u krumpiru zbog čega će, kad se ispeku, krumpiri biti onako, baš savršeno hrskavi. 

Obavezno sušenje

Kad želite pripremiti krumpir bez guljenja, s korom, prvo ga trebate temeljito oprati, a nakon pranja potpuno posušiti izvana. Razlog je jednostavan, prije nego što se počnu peći, krumpiri će se prvo u pećnici morati posušiti pa tek onda počinje proces pečenja. Ne samo da će to ubrzati proces pečenja nego će i koricu izvana učiniti hrskavom, upravo onakvom kakvu je i volite. 

susenje krumpira u maramicama
Copyright (c) 2021 Olya Detry/Shutterstock. No use without permission.
pecenje krumpirica u pecnici
Copyright (c) 2023 JoyNik/Shutterstock. No use without permission.

Izbacite aluminijsku foliju

Iako je uvriježeno mišljenje da krumpire treba prekriti aluminijskom folijom dok se peku, nemojte to činiti ako želite uživati u hrskavim krumpirićima. Naime, vlaga iz krumpira koji se peče neće imati kamo ispariti ako ga prekrijete aluminijskom folijom. Tako će se vlaga zadržati ispod folije i učiniti da krumpiri postanu gnjecavi, odnosno nedovoljno hrskavi. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.