narezani krumpir na drvenoj dasci

Sve prednosti hrskave kore od krumpira

Krumpir je korjenasto povrće broj 1 ako djecu pitate, a i mnoge odrasle. Pečeni, pire verzija, prženi… Delicija je to kojoj je teško reći – ne. Kora krumpira ima nutritivnih vrijednosti, naravno ukoliko je iz kontroliranog podrijetla, zbog čega se preporučuje pripremati – neoguljen. Osim toga, i sama kora se može pripremiti u verziji zdrave grickalice. Nutritivno gledano, za početak je korisno znati da kora nema masnoća i da je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala.

pomfri i kecap u zdjelici

Dobre stvari za organizam

Bez dodataka, kora je niskokalorična, a izvrsnog je okusa u kombinacijama s maslacem, kiselim vrhnjem, raznim mirodijama, slaninom… Veći gušti na nepcu s dodacima podrazumijevaju i veći unos kalorija, ali i dalje treba imati na umu da su u pitanju prirodni zalogaji povrtnice pa bi grižnja savjesti trebala biti manja nego inače. Krumpirova kora sama po sebi djeluje blagotvorno na probavni sustav i sadrži vitamin B koji smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Vitamini skupine B ključni su i za zdravlje kože, a od minerala treba navesti magnezij, kalcij, fosfor cink i bakar.

Slasni gomolji u ljusci

Želite li zdraviji oblik priloga ili glavnog jela od krumpira, odaberite metodu kuhanja ili pečenja u pećnici umjesto prženja na tavici. Naravno, gomolje ćete najprije trebati temeljito očistiti pod mlazom vode. Nožem izrežite zelene i crne dijelove, eventualne znakove truleži i klice. Najbolja sorta za pečenje krumpira u pećnici s korom je russet jer ima više škroba i dosta su veliki, no i druge sorte se mogu pripremati na ovaj način. Primjerice, i lički krumpir je idealan za pole iz pećnice i kuhanje u ljusci. Slobodno prepolovite gomolje na pola prije pečenja i začinite ih paprom, solju, peršinom, češnjakom, maslinovim uljem… Nakon kuhanja, omiljeni prilog začinite mirodijama poput bosiljka, ružmarina i malo maslinova ulja za što bogatiji okus i užitak.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera

peceni krumpir sa sirom