Kulinarska podjela – koji krumpir peći, a koji kuhati

Duguljasti ili okrugli, žuti, crveni ili ljubičasti? Ljubitelji krumpira znaju da nije svaki krumpir pogodan za prženje, niti je svaka sorta predviđena za kuhanje. Zbog različitih svojstava u zadržavanju strukture i optimalne termičke obrade možemo ih podijeliti ih u tri kategorije: tvrdu, srednje tvrdu i meku. Tvrde sorte sadrže malo škroba, nakon kuhanja zadržavaju svoju strukturu, odnosno ne raskuhavaju se pa su samim time pogodni za rezanje. Kao takvi dobri su za salate i priloge na lešo. Srednje tvrdom krumpiru kora lako puca kod kuhanja i takvi su idealni za kuhanje, odnosno pire, a mogu se pržiti i za ukusan pomfrit. Meke sorte obiluju škrobom, raskuhavaju se i najbolji su za pripremu kroketa, njoka i krumpirova tijesta…

pire krumpir
Copyright (c) 2018 Marian Weyo/Shutterstock. No use without permission.

Savjet za jednostavnu primjenu

Postoje tisuće sorti krumpira, a u našem podneblju je 20-ak onih koje se najčešće sade i konzumiraju. Vrtovi Hrvatske okupljaju tridesetak domaćih dobavljača i OPG-ova te osiguravaju kvalitetnu opskrbu SPAR-ovih polica raznim sortama ukusnog krumpira iz Međimurja pogodnim za pečenje, prženje i kuhanje. Kako bi vaša obiteljska jela bila još ukusnija, ključno je znati odabrati pravu vrstu krumpira za pravi način pripreme. Ugrubo je možda najpraktičnije upamtiti da krumpiri s crvenom korom imaju tvrdo meso bijele boje i takve sorte su predviđene za pečenje i prženje, dok su žute varijante najbolje za kuhanje. Onaj krumpir koji je nakon kuhanja sklon raspadanju treba iskoristiti za knedle ili recimo za zgušnjavanje jela.

 

Top 5 vrsta

Među najpoznatije sorte ovog podneblja ubrajaju se Adora koja ima krupne, ovalne gomolje, bijelu pokožicu i svijetložuto meso. Ne raskuhava se i primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a osobito se preporučuje za pripremu salata. Bintje je vrlo popularna sorta krumpira izduženih gomolja i i svijetložutog mesa. Ova sorta primjerena je za kuhanje, za krumpir na lešo, pire, ali i za pomfrit i čips. Za zimnicu je idealna sorta Desiree, prepoznatljiva po svojoj crvenoj pokožici i svijetložutom mesu. Pomalo se raskuhava, ali ne u potpunosti. Najviše se koristi za njoke, krokete, tijesta i popečke. Sorta Jaerla prepoznaje se po okruglim gomoljima i žutoj pokožici. Ne raskuhava se i može se rezati pa je prikladna za salate i pečenje u pećnici, odnosno razne složence. Cleopatra ima krupne, glatke i ovalne gomolje, crvenu pokožicu i relativno je tvrda sorta. Ljubitelji pomfrita bit će najveći ljubitelji ove sorte jer je stvorena za prženje.

kuhani krumpir u tanjuru
Copyright (c) 2016 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.
narezani batat
Copyright (c) 2014 mama_mia/Shutterstock. No use without permission.

Slatki gomolji kao superhrana

Slatki krumpir, batat zdrava je namirnica izduženog oblika i može se pripremati na razne načine: peći na ploške u pećnici, skuhati u pire, pržiti... Najbolje od svega jest činjenica da ne gubi svoje nutritivne adute zbog izlaganja visokim temperaturama. Odličan je kao samostalno jelo ili prilog, a izvrstan je i za djecu. Sve sorte batata su slatke i imaju manje kalorija i ugljikohidrata od običnog krumpira zbog čega svakako zaslužuju redovitu primjenu u prehrani.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.