kocka cheddar sira
Copyright (c) 2015 HandmadePictures/Shutterstock. No use without permission.

Sve što trebati znati o cheddar siru

Jedna od najpoznatijih vrsta sireva na svijetu svakako je i cheddar, nastao u istoimenom selu Cheddar u britanskom Somersetu. Podrijetlom iz tamošnje spilje koja je imala idealne uvjete - vlažnost i stabilnu temperaturu - za dozrijevanje sira, radi se tako što se dodavanjem posebnog kompleksa enzima odvaja skuta i sirutka da bi se poslije, u fazi zagrijavanja, sir gnječio, a potom mijesio sa solju. Takav sir se zatim reže na kocke kako bi se još ocijedila sirutka, a naposljetku se slaže da bi mogao odležati. 

skotski,engleski i cheddar sir na dasci za rezanje
Copyright (c) 2023 barmalini/Shutterstock. No use without permission.

Kušajte!

Cheddar ima snažan okus, pomalo zemljast. Tekstura mu je kao i svih žutih sireva - čvrsta i kompaktna, s time da se domaći cheddar sirevi mogu i trusiti, odnosno lako se mrve. Da bi nastao zreli cheddar, treba odležati barem 15 mjeseci, s time da takvi, stariji sirevi mogu sadržavati i kristale kalcijeva laktata, naročito ako su odležali duže od šest mjeseci. 

Savršen s krumpirićima

Cheddar ima specifičnu, veoma žutu boju koja može varirati od svjetlijih do tamnijih nijansi pa tako može biti i svijetlo narančaste boje. Uobičajeno, cheddar se koristi kao savršen sir za sendviče, ali nisu mu strane ni fondue zdjele, gdje ga se često upotrebljava jer je iznimno topiv. Stoga se cheddar često koristi kao topljeni sir posut preko pečenih krumpirića, ali i kao dodatak ukusnoj kremastoj juhi. Amerikanci ovaj sir često upotrebljavaju u svom popularnom jelu mac'n'cheese, ukusnoj kombinaciji tjestenine i rastopljenog sira. Stoga, kad ste u nedoumici jer ne znate što biste kuhali za ručak ili večeru – pripremite neko jelo koje uključuje cheddar, u bilo kojem obliku. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

krumpirici preliveni cheddar sirom