dvije snenokle u casama

Šnenokle ili paradižet – ukusno, a tako jednostavno

Rijetko koji desert izaziva toliko oduševljenje kao što to čine šnenokle ili paradižet. Baš kao što mu dalmatinsko ime i govori, ovaj desert kao da je došao iz raja, a zapravo je austrijski specijalitet koji se sastoji od tučenih bjelanjaka i slatke kuhane kreme od žumanjaka.

snenokla u zdjelici

Mnogo imena, a jedno ukusno jelo

Povijesno, ovo jelo u Velikoj Britaniji nazivaju „floating island“ (plutajući otok) zbog bjelanjaka koji plutaju na gustoj žutoj kremi, a taj su naziv Britanci preuzeli od Francuza koji su ga nazvali „ile flottante“. Nijemce i Talijane šnenokle podsjećaju na „snježna jaja“, pa ih Nijemci zovu „Schnee-Eier“, a Talijani „uova di neve“. U kontinentalnoj Hrvatskoj, pak, preuzet je austrijski naziv šnenokle ili „Schneenockerl“. Dalmatincima je to paradižot ili paradižet, odnosno „rajsko jelo“, što je, složit ćemo se, potpuno prigodan naziv za ovaj ukusan i vrlo jednostavan desert. 

Žličnjaci od bjelanjaka u kremi od žutanjaka

U suštini je riječ o žličnjacima od bjelanjaka, odnosno meringue, koji se ukuhavaju u slatkoj kremi od žumanjaka, mlijeka i vanilije (creme anglaise). Snježno bijeli valjušci izgledaju vrlo efektno dok plutaju na žutoj kremi, a njihov je okus upravo rajski. U vruće mlijeko u kojem se kuhala mahuna vanilije ukuhavaju se nepravilne kuglice tučenih bjelanjaka koje se moraju okretati kako bi se ravnomjerno skuhale. Nakon toga, u vrelo mlijeko se ubacuju umućeni žumanjci koji se kuhaju dok se smjesa ne zgusne. Jelo se poslužuje tako da se u zdjelice ulije malo kreme, a potom se po njoj poslažu „snježne“ noklice. Na dno zdjelice možete staviti i razmrvljene kekse ili piškote, odnosno što god vam se sviđa, a na kraju dekorirajte ovu slasticu rastopljenom čokoladom ili nekim preljevom. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

snenokla u zdjelici s umakom