Vanilija: začin bez konkurencije

Najpopularniji okus na svijetu potječe iz južnog Meksika gdje su ga uzgajali još stari Azteci. Vanilija, tropski začin aromatičnog mirisa brzo je osvojila čovjekova nepca i omiljeni je sastojak u desertima te nezaobilazna nota proslavljenih parfema jer ima intenzivan i veoma ugodan miris. Vanilija se smatra najfinijom mirodijom u slastičarstvu, a njezino porijeklo se veže uz Meksiko odakle i dan-danas dolaze najkvalitetnije sorte. Sve do sredine 19. st. meksički narod imena Totonaci bili su glavni svjetski proizvođači vanilije.

Najpopularniji okus u slastičarstvu

Nakon velikog otkrića da se začin može ručno oprašivati krenuo je njezin globalni uzgoj. Najprije su je uspješno presadili na Madagaskar i obližnje otoke u Indijskom otoku, a posebno je na cijeni i vanilija s Tahitija. Najfinija oznaka nosi oznaku burbonska vanilija i zapravo postoji nekoliko kriterija koji određuju kakvoću mahune. To su prije svega njezina dužina i elastičnost, površinski sjaj i sama boja mahune. Što je tamnija, to je bolja jer ima više vanilina.

S razlogom skupa aroma

Zanimljivo, cvijet ovog začina pripada porodici orhideja i traje samo jedan dan. Bijele je boje, raste u tropskim klimatskim okruženjima i penje se po drveću. Zrele mahune pocrne vrlo brzo nakon berbe koja se obavlja ručno i zatim se suše između  4 i 6 mjeseci. Važno ih je dobro i pravilno skladištiti i vakuumirati kako ne bi izgubile svoju svježinu. Upravo je zbog dugotrajnog i zahtjevnog procesa uzgoja vanilija čak drugi najskuplji začin na svijetu, odmah nakon šafrana. 

I dalje na tronu svih slastica: sladoled od vanilije

Tamnosmeđu mahunu intenzivnog okusa dovoljno je staviti u teglicu sa šećerom da bi se on u vrlo kratkom roku aromatizirao i poboljšao okus vaših slastica i voćnih salata. Fantastično se slaže s čokoladom, sladoledima, voćnim desertima ili raznim kolačima. Birajte uvijek mesnate i nježne mahune vanilije i čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu. Hladnjak je idealno mjesto za njih.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.