sastojci
- 100 g glatkog brašna
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- korica 1 limuna
- prstohvat soli
Preljev:
- 100 ml punomasnog mlijeka
- 400 ml kondenziranog mlijeka
- 300 ml nezaslađenog kondenziranog mlijeka
Ostalo:
- 400 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera u prahu
- 50 g čipsa od kokosa
Način pripreme
Žumanjke izmiksajte kremasto sa šećerom i sastruganom mahunom vanilije. Umiješajte koricu limuna. Dodajte obje vrste brašna, prstohvat soli i ručno umiješajte.
Bjelanjke izmiksajte u snijeg i pažljivo špatulom umiješajte u smjesu od brašna i žumanjaka. Smjesu stavite u namašćeni i pobrašnjeni kalup za torte promjera 22 – 26 cm i pecite na 180 °C 30-ak minuta (provjerite čačkalicom je li pečeno). Izvadite iz pećnice, nakon nekoliko minuta odvojite rub i odstranite kalup.
Sve tri vrste mlijeka lagano zagrijte. Tortu vratite u kalup, izbodite vilicom i prelijte mliječnom smjesom. Ostavite neko vrijeme da se smjesa upije pa rashladite tortu u hladnjaku.
Prije serviranja istucite slatko vrhnje u šlag sa šećerom u prahu. Premažite površinu torte. Na suhoj tavi kratko tostirajte čips od kokosa i ohlađenog pospite po šlagu. Poslužite.
Umjesto integralnog brašna koristite jednaku količinu glatkog brašna.