Tradicionalni portugalski riblji paprika . Gula  od bakalara. Tamna pozadina.
Copyright (c) 2024 gkrphoto/Shutterstock. No use without permission.

S ovim trikovima je jednostavnije: Kuhanje i priprema bakalara

Mnogima omiljena poslastica za Badnjak, kuhani bakalar, jednostavno je jelo pomalo kompleksne pripreme. Namakanje, pa guljenje mesa s kostiju i dugo kuhanje… Ipak, sve se to isplati jer bez obzira na to volite li ga „na crveno“ ili „na bijelo“, riječ je o delikatesi koja kao da nagovještava božićno jutro. 

 

Uz ove trikove vaš bakalar će biti bolji nego ikad, a ako pravilno organizirate vrijeme i pridržavate se plana, nećete biti u žurbi!

SOLJENI I SU ENI BAKALAR gadus morhua
Copyright (c) 2020 slowmotiongli/Shutterstock. No use without permission.

1. Istucite prije namakanja

Nije loše istući bakalar kuhinjskim batom prije namakanja kako bi meso malo omekšalo i da bi bolje upilo vodu. Ipak, nemojte pretjerivati jer nije riječ o svinjskom odresku. Osim toga, nježno meso će se bolje odvajati od kostiju.  

2. Duuugo namakanje

Iskusne kuharice kažu da se suhi bakalar mora namakati i do tri dana prije kuhanja, stoga imajte to na umu kad planirate večeru za Badnjak. Dugo namakanje je postupak čiji je cilj da se suhom bakalaru vrati tekstura i fileti postanu čvrsti, a ne gnjecavi.  

Usoljeni i su eni bakalar (Gadus morhua) u plasticnoj zdjeli
Copyright (c) 2019 PARALAXIS/Shutterstock. No use without permission.
Nekoliko komada su enog bakalara koji se odsoljuju u slatkoj vodi
Copyright (c) 2015 Olaf Speier/Shutterstock. No use without permission.

3. Mijenjajte vodu

Dok se bakalar namače, svaki dan treba promijeniti vodu kako ne bi „ležao“ u ustajaloj vodi neugodnog mirisa. Također, mijenjanjem vode uklanja se višak soli koja prilikom sušenja služi očuvanju dugotrajnosti bakalara.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.