S ovim trikovima je jednostavnije: Kuhanje i priprema bakalara
Mnogima omiljena poslastica za Badnjak, kuhani bakalar, jednostavno je jelo pomalo kompleksne pripreme. Namakanje, pa guljenje mesa s kostiju i dugo kuhanje… Ipak, sve se to isplati jer bez obzira na to volite li ga „na crveno“ ili „na bijelo“, riječ je o delikatesi koja kao da nagovještava božićno jutro.
Uz ove trikove vaš bakalar će biti bolji nego ikad, a ako pravilno organizirate vrijeme i pridržavate se plana, nećete biti u žurbi!
1. Istucite prije namakanja
Nije loše istući bakalar kuhinjskim batom prije namakanja kako bi meso malo omekšalo i da bi bolje upilo vodu. Ipak, nemojte pretjerivati jer nije riječ o svinjskom odresku. Osim toga, nježno meso će se bolje odvajati od kostiju.
2. Duuugo namakanje
Iskusne kuharice kažu da se suhi bakalar mora namakati i do tri dana prije kuhanja, stoga imajte to na umu kad planirate večeru za Badnjak. Dugo namakanje je postupak čiji je cilj da se suhom bakalaru vrati tekstura i fileti postanu čvrsti, a ne gnjecavi.
3. Mijenjajte vodu
Dok se bakalar namače, svaki dan treba promijeniti vodu kako ne bi „ležao“ u ustajaloj vodi neugodnog mirisa. Također, mijenjanjem vode uklanja se višak soli koja prilikom sušenja služi očuvanju dugotrajnosti bakalara.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.