Tradicija domaćih badnjačkih jela

Dolaskom blagdana sve se više pripremamo za domaću trpezu na kojoj će se naći pravi specijaliteti. Iako je božićni stol tradicionalno bogat i prepun finih jela, ni Badnjak ne zaostaje. Ipak, za razliku od Božića, dan prije obilježen je posnim i laganijim jelima, najčešće od ribe. Ovisno o kraju Hrvatske, pripremaju se prave gastronomske delicije koje oduševljavaju baš svaki put.

przeni kruh s ribljom pastetom
Copyright (c) 2018 Aksenya/Shutterstock. No use without permission.

Dalmacija

Dalmacija je i tradicionalno obilježena ribljim jelima, ali na Badnjak ona dobivaju poseban štih. Nezaobilazno jelo svakako je bakalar koji se priprema na bijelo, uz dodatak začina, vina i krumpira. Na Badnjak navečer u brojnim dalmatinskim mjestima mijese se fritule koje će se konzumirati sljedećeg dana.

 

Istra i Kvarner

U ovim krajevima se uz pečenu morsku ribu na meniju mora naći i bakalar. Uz to, često se kuhaju i riblje juhe i različite pašte, ali bez mesa. Možda najpoznatija tradicionalna jela Istre na Badnjak su maneštra sa slanutkom, ali bez svinjskih rebara, posutice, odnosno domaća tjestenina koja se poslužuje uz bakalar, salsu, kupus (nekada se posluživala samo uz češnjak i maslinovo ulje), bakalar i broskva na padelu, tj. dinstani kupus s krumpirom. Često se priprema i supa, jelo od vina, kruha i šećera.

juha od slanutka u zdjelici
Copyright (c) 2017 Tanya Stolyarevskaya/Shutterstock. No use without permission.
salata s crnim grahom
Copyright (c) 2017 Ozgur Senergin/Shutterstock. No use without permission.

Središnja Hrvatska

U ovom dijelu Hrvatske za Badnjak će se na stolu naći različite vrste slatkovodne ribe upotpunjene raznim salatama, najčešće one od graha ili francuska. Naravno, poslužuju se i druge varijante salata od grahorica. Često se uz riblja jela poslužuju lignje u raznim verzijama – pržene, punjene, u rižotu i slično.

 

Slavonija

Slavonski Badnjak započinje već ujutro mednom rakijom i posnim jelima. Običaja da se do večere ništa ne jede danas se uglavnom malo tko drži pa su na meniju tako bogati fiš-paprikaš, ali i druge slatkovodne ribe poput pastrve, soma, šarana, a posebna je poslastica šaran na rašljama.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

tradicinalno jelo s ribom