priprema zaprske od brasna i ulja

Zaprška na alternativni način

Samo dva sastojka dovoljna su da se varivo, gulaš ili umak zgusne, a pritom im se i poboljša okus. Riječ je, naravno, o zapršci, za koju su dovoljna samo dva sastojka – brašno i masnoća. Priprema se zagrijavanjem masnoće u loncu ili tavi i dodavanjem brašna te miješanjem do željene boje. Od bijele do zlatne i tamnosmeđe, zaprška je temelj mnogih variva i gulaša. 

kuhanje zaprske u loncu

Baza raznim jelima

Zaprška se radi od masnoće - ulja, svinjske masti ili maslaca - a u nekim svjetskim kuhinjama za zapršku se koristi masnoća koja kaplje s prženog ili pečenog mesa, što jelu daje dodatnu aromu. Zaprška je ujedno i baza triju od pet najpoznatijih umaka francuske kuhinje: bešamela, velouté i espagnole umaka.

Uz papriku, kim ili curry

Jednostavnim sastojcima zaprške, uz neizostavnu sol, može se dodati mljevena paprika, ali i ona dimljena, za mirisniji gulaš kao što to čine u Mađarskoj. Za jači okus variva kojima je baza svinjetina mogu se u zapršku dodati granule češnjaka ili sitno nasjeckani luk. U indijskoj kuhinji, pak, tradicionalnoj zapršci dodaje se curry u prahu. U ljutim jelima u zapršku se može staviti mljeveni chilli ili papar, a za poseban twist blagim varivima može se dodati i prah kurkume.

gulas sa zaprskom
maslac na dasci

Maslac ili mast?

Za potpuni učinak zaprške ipak nisu zaslužni samo začini, nego i odabir masnoće na kojoj će se pržiti brašno, kao i tip brašna. Zaprška na maslacu ima blaži okus i kremastiju teksturu, dok će zaprška rađena na svinjskoj masti imati specifičan okus koji podsjeća na meso. Također, mogu se koristiti i začinjeni maslaci, ali pritom se mora paziti da se zaprška ne prži predugo kako začini u maslacu ne bi zagorjeli. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.