Crvena paprika kao neodoljivi slatki začin

Slatka crvena paprika je neizostavan začin u gulašima, pirjanoj piletini ili nekom crvenom mesu. Koristi se često kao dodatak ribi i školjkama te u svim juhama od povrća. Njezina povrtna aroma, boja i okus savršeno prijaju i brojnim hrvatskim slavonskim recepturama. Premda je danas svi vežu uz mađarsku kuhinju, slatka mljevena crvena paprika potječe iz južnog Meksika otkuda su je Španjolci donijeli u Europu i Maroko. Zatim je otputovala do mađarske kuhinje i tamo se za sretno udomaćila. Mađarske sorte su iznimno cijenjene, a klima mađarskih sela vrlo je pogodna za njihov uzgoj.

Kojim jelima prija slatka mljevena crvena paprika

Svježa crvena paprika nalikuje ostalim članovima svoje mnogobrojne obitelji. Kao sušeni prah izvrsno ide uz variva i jela od peradi i ribe. Bogata je vitaminom C pa se kao takva preporučuje konzumirati u zimskom periodu. Svježi sir i vrhnje obavezno traže ovaj crveni začin. Slobodno kušajte i verziju pire krumpira u koji ćete dodati malo slatke crvene paprike, češnjaka i bosiljka. Mađarska, Meksiko i Španjolska osobito vole ovaj prah u kuhinji, dok su kod nas specijaliteti poput paprikaša i čobanca popularna jela nezamisliva bez ovog sastojka. Savjetujemo vam da kod nabave ovog začina pazite da uzimate samo najkvalitetniju mljevenu crvenu papriku jer je intenzivnijeg i boljeg okusa. Čuvajte je u dobro zatvorenim posudama daleko od izvora svjetlosti jer brzo gubi aromu i nemojte ju uzimati u velikim pakiranjima.

Tajna proizvodnje crvenog praha

Crvena paprika se sije u ožujku i osjetljiva je na vjetar i kišu zato treba pažljivo brinuti o sadnicama. Nakon berbe zrelih crvenih paprika  u rujnu i listopadu slijedi kompleksan proces sušenja. Mljevenjem osušenih paprika otpušta se ulje koje nalazi u sjemenkama i ključan je za samu esenciju ovog popularnog začina u raznim kuhinjama svijeta. Slatkasti prah ne smije imati gorčinu niti kiselinu, a jelima treba dati i određenu masnoću na površini.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.