
Podgrijavanje hrane: Plamen, električna ili mikrovalna pećnica – što odabrati?
Podgrijavanje hrane česta je tema malih kućnih rasprava. „Stavi to u mikrovalnu, brže je!“, „Ne, bolje je peći u pećnici, hrskavije je!“ ili „Plamen jelu daje onaj pravi okus!“. Svi imamo svoje metode i teorije, ali koja zapravo postiže najbolje rezultate?
Dok jedni ne bi ni pomislili podgrijati pizzu u mikrovalnoj pećnici, drugi ne vide smisao u čekanju da se električna pećnica zagrije. A tu su i oni koji tvrde da je jedino pravo podgrijavanje ono na plamenu štednjaka. Pa, tko je u pravu? Sve ovisi o tome što podgrijavate i kakav rezultat očekujete.

Mikrovalna pećnica – brzina na prvome mjestu
Mikrovalna pećnica najbrže grije, idealna je za juhe, variva i jela s puno tekućine. No, tko nije barem jednom doživio da mu je hrana iz mikrovalne bila vrelih rubova i hladne sredine? Mikrovalna pećnica, naime, grije hranu iznutra prema van, a to je razlog neujednačenog zagrijavanja.
„Dobar tek“ trik: Ako podgrijavate suha jela poput pečene piletine, stavite šalicu vode u mikrovalnu pećnicu pa će isparavanje vode iz šalice spriječiti isušivanje jela koje se grije.
Električna pećnica – strpljenje se isplati
Za jela koja trebaju zadržati teksturu, pizzu, lazanje i pečeno meso električna pećnica je bolja opcija od mikrovalne. Ravnomjerno zagrijava hranu i vraća joj hrskavost, ali zahtijeva više vremena.
„Dobar tek” trik: Stavite pizzu ili krumpiriće na rešetku umjesto na lim – vreli zrak će bolje kružiti oko jela, a podloga neće biti vlažna.


Plamen – okusi koji hrani vraćaju život
Tava i lagani plamen na štednjaku nenadmašna je kombinacija za pržena jela, tjesteninu i rižu. Dodavanjem malo tekućine vratit ćete jelu sočnost, a mogućnost kontrole topline osigurava da hrana koju grijete ne zagori.
„Dobar tek” trik: U rižoto i tjesteninu dodajte žlicu juhe ili vode dok ih podgrijavate – tekućina će im vratiti svježinu pa će biti kao da su tek skuhani.
Kako ćete podgrijati hranu ovisi o jelu i vremenu koje imate na raspolaganju. Mikrovalna pećnica je najbrža, ali često kompromisna opcija. Električna pećnica postiže najbolje rezultate za pečena jela, a podgrijavanje na plamenu štednjaka idealna je opcija za očuvanje sočnosti i teksture jela.
Pravi trik? Kombinirajte metode! Zagrijte jelo u mikrovalnoj pećnici pa završite pripremu u električnoj pećnici ili na plamenu štednjaka kako bi okus podgrijanog jela bio savršen. Dobra hrana zaslužuje dobru pripremu – čak i kad je samo podgrijavamo.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.