
Pizza: Sve što treba znati o debljini kore
Za nju se govori da je jedno od najpopularnijih jela na svijetu. Jede se na svim kontinentima, vrlo ju je jednostavno pripremiti, a može sadržavati gotovo sve skupine namirnica iz prehrambene piramide. Ona je pizza! Svatko ima svoju tajnu pripreme, svoju posebnu recepturu, netko voli deblju, a netko tanju koru… Napuljska ili čikaška, sasvim je svejedno koju pizzu pripremate jer tajna dobre pizze je u debljini kore, a pomoću ovog članka znat ćete što trebate tražiti u piceriji ili raditi za neku svoju buduću večeru.

Napuljska pizza
Napuljska pizza, osim po svojim prepoznatljivim sastojcima – rajčici i mozzarelli, poznata je po svojoj tankoj kori i napuhnutom tijestu koje „izvire“ na rubovima te je mjestimično zagorjelo, odnosno hrskavo. Tijesto od kojeg se radi napuljska pizza vrlo je prozračno i tanko stoga je veoma važno prilikom pripreme te vrste pizze ne pretjerati u dodavanju sastojaka kako bi se što kraće pekla na što višoj temperaturi.
Chicago style
Pizza iz Chicaga poznata je po deep dish stilu pripreme. Krasi je specifična debela, duboka kora, a peče se u dubokoj i obloj posudi, otkuda i izraz – deep dish (eng.: deep dish - duboka posuda). Kora čikaške pizze obično je visoka i debela te više nalikuje tijestu za pecivo ili piti nego tankoj kori tradicionalne pizze. Korica je izvana često puna maslaca i hrskava, a iznutra je mekana i tjestasta. Sastojci se po tijestu obično slažu obrnutim redoslijedom pa se tako prvo stavlja sir, i to od ruba do ruba pizze, a potom se dodaju kobasice, feferoni, komadići rajčice ili paprika. Pizza se zatim obilno preljeva umakom od rajčice i puno duže se peče nego, na primjer, napuljska pizza.


Sa Sicilije
Sicilijansku pizzu karakterizira deblje tijesto pravokutnog oblika koje je tipično pahuljasto i mekše, a najlakše ju je opisati riječima: bakina pizza. Naime, poznato je da je domaće tijesto koje su nekada bake pripremale za pizzu nešto mekše i deblje od tijesta u današnjim picerijama, a upravo su takve i sicilijanske pizze. Tradicionalni nadjev za sicilijansku pizzu uključuje jednostavan umak od rajčice, napravljen od zdrobljenih ili pasiranih rajčica, po kojem se pospe naribani sir i malo maslinova ulja. Mogu se dodati i još neki sastojci poput luka, inćuna, maslina i začinskog bilja za bogatiji okus.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.