crvene i narancaste ljute papricice na stolu
Copyright (c) 2021 Eko Budi Utomo/Shutterstock. No use without permission.

Što je to malo, a ljuto? Feferon!

Imena imaju mnogo i vrlo su različita. Ljute papričice, chilli papričice, čili, sve su to nazivi za ono što su naše bake i djedovi zvali feferoni. Iako nisu ni približno ljuti kao najljući feferon, svima su nam ipak obiteljski ukiseljeni feferoni ostali u pamćenju kao nešto najljuće što smo probali. Uzgajani su u vrtovima, a tijekom kolovoza vrijedne ruke su ih brale i kiselile, kako bi spremni dočekali jesen i zimu. 

osoba reze svjeze cili papricice
Copyright (c) 2019 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Žuti, crveni, zeleni...

Kada govorimo o feferonima, mislimo na male paprike iz biljne porodice Capsicum, zvane Capsicum annum, odnosno nama poznatije kao feferon. Karakterizira ga izdužen i uzak plod nalik paprici, a uglavnom se uzgajaju tri sorte: crveni i žuti koji su ljuti i zeleni koji je blag. Ljutina feferona potječe od kemijske tvari zvane kapsaicin, koja se nalazi u njihovim sjemenkama i unutarnjim stijenkama. Kapsaicin je odgovoran za stimulaciju osjetila bola u ustima i nastanak osjećaja topline. Feferoni su umjerene ljutine, a na Scovilleovoj skali dostižu vrijednost od 30 do 60 tisuća, što ih svrstava u blaže plodove. Za usporedbu, paprika babura ima vrijednost 0, a najljuća papričica na svijetu Carolina Reaper ima ljutinu veću od 2 milijuna na Scovilleovoj skali. 

Za sve!

Sezona branja feferona počinje u kolovozu, a zbog specifične blage ljutine vrlo su čest sastojak raznih jela, a naročito gulaša i variva u jesen te pizza i jela s roštilja. U našim krajevima vrlo su popularni ukiseljeni feferoni, a takve ih se može jesti tijekom cijele godine, sve do nove sezone branja. Bez obzira na to jeste li ljubitelj pikantne hrane ili preferirate blaže okuse, kušajte feferone jer vam mogu pružiti jedinstvenu dimenziju okusa i donijeti novu razinu užitka u vašu kulinarsku avanturu.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

pizza sa zelenim cili papricicama