cokoladni desert s ljutim zacinom

Hot & spicy – deserti s notom ljutine

Dolaskom hladnijih dana, sve više tražimo način kako se ugrijati. Deserti s notom ljutine jedan su od idealnih načina. Osim što utažuju želju za slatkim, pikantni sastojci zagrijat će vas u hladnom periodu godine. Zaboravite na klasike poput cimeta i đumbira. Naši prijedlozi dovoljno su vrući da vas osvoje u novom ruhu.

Ljute papričice

Najčešće sastojak slanih jela ili marinada, ljute papričice odličan su dodatak i desertima. Klasični čili, habanero i ostale papričice poznate su kao genijalan dodatak čokoladi. Svojom ljutinom dodatno ističu slatkoću čokolade, a posebno dobro se slažu s onom tamnom. Brownieji, muffini, čokoladni biskviti u bilo kojoj formi postat će još bolji uz dodatak ljutih papričica. No možda svoje najbolje ljuto izdanje imat će lava kolač čija tekuća unutrašnjost u kombinaciji s ljutinom koja se polako otpušta dobiva sasvim novu dimenziju. Osim čokolade, papričice, osobito habanero, nadopunit će i okus karamela. Spojite li ga sa sladoledom od bourbon vanilije, dobit ćete neodoljiv spoj vrućeg i hladnog. Volite li grickalice u obliku orašastog voća ili granola pločica, dodajte im malo ljutine. Vjerujte nam, nećete požaliti.

 

Papar

Uz sol, nezaobilazan začin u kuhinji, papar osim slanih jela, aromatično nadopunjuje i okuse deserta. Možda najpoznatija delicija s paprom na našim prostorima svakako je paprenjak. Papar u prahu bit će odličan dodatak i drugim vrstama keksića, ali i čokoladnih deserta. Čokoladne deserte u svim zamislivim verzijama nadopunit će i papar u zrnu. Bijeli, crni, zeleni, crveni, sečuanski, za koji god se odlučite, nećete pogriješiti. Uz čokoladu, papar će dodatno istaknuti i okuse peperminta i naranče. Isprobajte ga u sladoledima, kremama i drugim desertima.

ljuti papar
tabasco umak u zdjelici

Tabasco umak

Možda potpuno neočekivan, tabasco umak hit je među profesionalnim chefovima koji ga sve češće koriste u desertima. Zbog svoje sposobnosti da okuse slatkih jela podigne na sasvim novu razinu, osobito je popularan u desertima sa žitaricama. Možete ga dodati i u lava kolač kako biste dodatno istaknuli okuse čokolade.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.