Papar

Papar – sve boje aroma

Danas, kada su mlinci sa solju i paprom na svakom stolu za ručak, teško je uopće zamisliti da se radi o začinu koji je mijenjao svijet. Papar je tjerao ljude na prekooceanska putovanja i otkrivanja novih kontinenata. Vrijednost papra nekoć je bila tolika da se mijenjao za istu količinu zlata. Izreka „paprena cijena“ potiče otuda jer je nekoć bio robni novac. A u doba starih Grka i Rimljana bio je cijenjen prirodni lijek kojim su liječili kašalj, prehladu, lošu probavu, razne upale...

Može i s čokoladom

Danas je sveprisutan, ali pomalo zanemaren – kao da je dostupnošću izgubio dio svoje draži. Osnovne vrste papra su crni, zeleni, bijeli i crveni. Zeleni čine nedozrela zrna biljke piper nigrum. Zrna crnog papra osušena su i fermentirana verzija vrlo intenzivnog mirisa, a bijeli potječe od zrelih zrna koja se nakon branja namaču i ljušte. Bez obzira koju vrstu papra rabite, važno ga je mljeti neposredno prije uporabe i dodavati jelu na samom kraju kuhanja. Aroma papra pristaje i slatkim jelima, osobito onima od crne čokolade ili meda.

Dekorativan začin

Crni je papar najljući, a zeleni najaromatičniji. Bijeli je papar nježniji i pristaje uz laganija jela poput piletine i ribe. Crveni papar botanički čak i ne spada u porodicu papra i njegova je uloga u kulinarstvu uglavnom dekorativna. Poseban šarm jelu će dati mljeveni šareni papar ne samo svojim miješanjem aroma nego i atraktivnošću, pogotovo na salatama.