Halloumi sir – savršen par roštilja

Kako se bliži sezona roštilja, tako sve aktualnije postaju namirnice koje se mogu pripremati na grilu. Jedna od njih je i halloumi sir. Domovina mu je Cipar, ali je popularan i u tradicionalnim kuhinjama Palestine, Sirije i Libanona. Halloumi sir pripada skupini polutvrdih sireva koji se pripremaju u slanoj marinadi s izraženim okusom. Izvorno mliječne boje, ovaj je sir teksturom najsličniji mozzarelli. A kako posjeduje visoku točku topljenja, najčešće se priprema na roštilju. Svoja posebna svojstva i otpornost na zagrijavanje duguje procesu pripreme. Naime, smjesa halloumi sira prvo se zagrijava, a tek kasnije stavlja u slanu marinadu.

Bogatsvo okusa

Halloumi sir priprema se od kozjeg i ovčjeg mlijeka, a rijetko kad dodavanjem kravljeg mlijeka. Ne topi se i ne mrvi pri zagrijavanju što ga čini idealnim za pripremu na tavi ili ploči roštilja. Pečenjem će komadi ovog sira dobiti prepoznatljivu hrskavu koricu, ali i ostati sočni iznutra. Osim pečenog, ovaj se sir može jesti i sirov, ali onda je izraženije slanijeg okusa. U rijetkim prilikama može se kuhati u vodi za pojedinačna jela. Osim izraženog okusa, nudi i razne nutrijente. Pa se u njemu tako nalaze vitamini A, C i B skupine, ali i magnezij te kalij. A uz klasičan bijeli halloumi sir, probati možete i onaj aromatiziran listićima mente. Takav sir nakon pečenja ima nježan, ali poseban miris mente koji se idealno uklapa u salate, s brusketama ili u predjelo.  

Škripava tekstura

Svježi halloumi sir može malo škripiti pod zubima, ali nemojte misliti da ste dobili sir loše kvalitete. Upravo suprotno, takav sir napravljen je u pravom omjeru i tradicionalnim postupkom. No prilikom prženja i pečenja škripavost nestaje. Ovaj će se sir izvrsno sljubiti s povrćem s roštilja koje će dodatno pojačati njegov okus. Halloumi sir može se čuvati u vlastitoj slanoj marinadi skoro godinu dana bez da izgubi na kvaliteti i svježini.

Sve za najbolji roštilj pronađite na stranici Spar Home of BBQ

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.