Piment – allspice začin za baš sve!
Piment, u međunarodnom govornom okruženju naziva allspice, jamajački je začin o kojemu prijevod tog naziva sve govori – sveobuhvatan je začin. Ime duguje jedinstvenoj okusnoj kombinaciji koja podsjeća na mješavinu klinčića i papra te ima pikantan, papren okus s natruhama drvenaste arome. U Skandinaviji prvenstveno se koristi u preradi ribe, u Velikoj Britaniji naprosto ga obožavaju i stavljaju u razne vrste hrane, od pudinga do umaka.
Univerzalni začin
Smeđe kompaktne bobice pimenta rastu uglavnom na Jamajci. Piment je vrlo svestran začin koji se odlično spaja s raznim okusima, od divljači i pečenja do ukusnih kolača pa i ribe. Zbog paprenog okusa preporučuje se pažljivo doziranje prilikom korištenja jer jedna mljevena bobica pimenta je paprena kao deset cijelih. Za najjači okus nabavite piment od cijelih bobica pa prema potrebi usitnite malu količinu u mužaru.
Dobre okusne kombinacije
Piment se sjajno slaže sa zemljastim i umami okusima, pa će tako dobro ići s desertima od bundeve, kao i pitama, muffinima i tortama. No, nemojte stati samo na jelima, jer se piment dobro slaže i s pićima, a naročito s kuhanim vinom i jabukovačom. Uz cimet sjajno će se uklopiti i s pitom od jabuka, a možete ga staviti u doslovce bilo koje pečenje ili jelo s divljači.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.