Arome u šalici – otkrijte sve čari kuhanog vina

Povijest kuhanog vina, kao i većina toga, seže sve do antičkih Grka i Rimljana. Grci su ga počeli pripremati kako bi spasili ostatke vina od propadanja dodajući mu razne začine. Tradiciju su preuzeli i nastavili Rimljani, osobito nakon što se otvorila trgovina s Azijom pa su razni egzotični začini stigli i do Rimskog Carstva. Osim kao način čuvanja od propadanja, Rimljani su kuhano vino pili i kako bi se zagrijali na dugim osvajačkim pohodima. Jedan od prvih recepata za ovaj napitak spominje se i u Apicijevoj kuharici. Uključuje mješavinu vina i meda koja se zagrijavala, da bi joj se potom dodavali začini poput papra, lovora, datulja i šafrana.

Verzije kuhanog vina

S obzirom na to da je odličan način grijanja, popularnost kuhanog vina rasla je sve do srednjeg vijeka, da bi vrhunac doživjelo u viktorijansko doba. Tada ga se i počelo povezivati s Božićem. Kolika je bila njegova popularnost pokazuje i činjenica da je Charles Dickens uvrstio recept za kuhano vino u svoju Božićnu priču. U to vrijeme javljaju se i druge verzije ovog napitka, poput njemačkog glühwinea i skandinavskog gloga.

Obogatite začinima

Danas je kuhano vino nezaobilazno blagdansko piće koje dolazi u mnoštvu verzija. Crno, bijelo, pojačano žestokim pićem, verzija je zaista mnogo. Okus kuhanog vina bit će bolji što je vino kvalitetnije, ali ne nemojte se brinuti i ako imate jeftiniju verziju. Začine možete kombinirati prema želji, no oni se najčešće sastoje od klinčića, cimeta, anisa i narančine korice. Cijeli postupak možete pojednostaviti kupite li gotovu mješavinu začina za kuhano vino.

Pripremite ono posebno

Što se tiče pripreme, recepata je mnogo, a mi vam predlažemo dvije verzije. Ona tradicionalna uključuje crno vino, šećer, klinčić, anis, cimet, jabuku i naranču. Priprema se tako da prvo zagrijete jabuku uz dodatak začina i vode. Zatim dodajte vino, šećer i naranču i zagrijte do vrenja. Potom ugasite, ostavite da odstoji pet minuta i vaš napitak je spreman.

Kuhano vino osim začina, voli i voćne okuse pa pripremite zanimljivu verziju s brusnicama. Uz vino, šećer, cimet i klinčić trebat će vam i sok od brusnica, brusnice i liker ili rakija od brusnica. Brusnice, sok od brusnica i začine kuhajte 20 minuta na laganoj vatri, a potom dodajte vino, zagrijte do vrenja i maknite s vatre. Ostavite pet minuta, dodajte rakiju ili liker i poslužite u šalicama.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.