Copyright (c) 2018 JGA/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 JGA/Shutterstock. No use without permission.

Peka - tradicionalno jelo za pamćenje

Peka je tradicionalno jelo koje se priprema od davnina pa zato ima posebno mjesto u obiteljskim uspomenama. A osim samim doživljajem pripreme, osvaja nevjerojatnim aromama koje se stvaraju ispod poklopca. I što je najvažnije od svega, izrazito sočnim mesom i krumpirima prepunima okusa. No čak i ako nemate uvjete za tradicionalno pripremanje, ne znači da se peka ne može nalaziti na vašem meniju. Jer u SPAR i INTERSPAR trgovinama možete pronaći električnu verziju koja će u baš svaki dom unijeti zamamne okuse. 

Copyright (c) 2015 JGA/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 JGA/Shutterstock. No use without permission.

Odabir mesa

Najčešće delikatese koje se spremaju pod pekom svakako su teletina i janjetina. No ništa manji užitak za nepce neće biti ni mladi pijevac s krumpirima i aromatična kozletina. S izborom mesa koja ćete peći ispod peke u suštini ne možete pogriješiti. Nekima će ukusniji biti masniji komadi, dok će kod drugih izbor pasti na nešto krtije. Jedino na što morate pripaziti su kvaliteta i svježina mesa te da dobro namastite namirnice i dno posude neovisno o tome pripremate li teleću plećku ili rebra, janjetinu ili pak svinjetinu. Izbor masnoće također će ovisiti o vašim preferencijama. Pa će tako i ulja i masti biti jednako dobra opcija, no klasična svinjska mast ipak će dati posebnu notu mesnim jelima. Iako posebnost obroka pripremljenog pod pekom leži u prirodnom okusu, namirnice možete i marinirati i tako ih dodatno oplemeniti. Osim utrljavanja začina u meso večer prije i mariniranja, dodatan okus pružit će i pokoja dimljena kobasica pečena s mesom. Ako prije pečenja niste marinirali meso, obavezno ga prije soljenja dobro posušite.
Također, pripazite da krumpire režete na komade što sličnije debljine kako bi bili jednako ispečeni te ih dobro namastite. 

Morska peka

Kako peka zaživi u proljeće i vlada ljetnim menijima, morske namirnice njezin su čest sastojak. Kokot, grdobina i raža odličan su riblji izbor, no poseban specijalitet bit će hobotnica ispod peke. Njihova je priprema slična onoj za meso. Očišćenu i opranu ribu posušite i začinite solju, paprom i začinskim biljem po želji. Pa zajedno s krumpirima i povrćem namastite maslinovim uljem i stavite u posudu za pečenje. A na polovici pečenja za dodatnu aromu ulijte i malo bijelog vina. Poigrajte se i raznovrsnim povrćem koje će dodati posebnu notu okusa i biti prava rapsodija za nepce. Paprika, rajčice, ljubičasti luk, tikvice ili patlidžani izvrsno će se sljubiti s ribom. A posebna će biti riblja peka u koju ste dodali i šaku maslina i kapara koje su idealna pratnja morskim specijalitetima.

Copyright (c) 2016 JGA/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 JGA/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2015 JGA/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 JGA/Shutterstock. No use without permission.

Koliko dugo peći?

Kako i kod pripreme roštilja, i kod peke je najvažniji žar. Sat vremena prije pečenja zapalite vatru na šamotnoj ploči roštilja ili krušne peći. I tek kad imate dovoljno žara započnite pečenje. Kad je izbor goriva u pitanju, žar od visokokaloričnog drveta poput graba ili bukve na visokoj je cijeni. Naime, dugo zadržava temperaturu koja nam je neophodna kod peke. Pa kad ste namastili posudu za pečenje i u nju poslagali meso ili ribu te povrće i krumpir započinje pečenje. Mesna peka i ona s hobotnicom drži se pod žarom od dva do dva i pol sata, dok će ribljoj uglavnom dovoljno biti oko sat vremena. A tajna uspješne peke leži u žaru koji je uvijek dobro održavati u rezervi kako biste ga u svakom trenutku mogli dodati ako primijetite pad temperature. 

Sve za najbolji roštilj pronađite na stranici Spar Home of BBQ

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.