Healthy meal prep containers with quinoa, chicken and cole slaw
Copyright (c) 2018 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.

Usavršite meal prep - pripreme obroka od kvalitetnog povrća

U području meal prepa, popularne pripreme obroka za više dana koje samo treba izvaditi iz hladnjaka i upotrijebiti, povrće igra ključnu ulogu u dodavanju okusa, hranjivosti i raznolikosti svakom jelu. Pritom se mora uzeti u obzir da nije svako povrće jednako kada je u pitanju dugotrajnost i kompatibilnost u pripremanju obroka. Dok će neko moći zadržati svježinu i tjedan dana u hladnjaku, drugo se ne preporučuje uopće pripremati unaprijed zbog kratkog roka trajanja ili pak štetnog djelovanja na druge sastojke.

staklene posude s humusom, brokulom, slanutkom, mahunama za meal prep
Copyright (c) 2018 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.

Preporučeno povrće za pripremu obroka unaprijed

Odabirom čvrstog i svestranog povrća koje će se dobro održati dulje vremena, možete pojednostaviti proces spravljanja obroka i uživati u svježim i hranjivim obrocima tijekom cijelog tjedna, bez previše muke s pripremom, kuhanjem i pranjem posuđa.

 

Jedno od najsvestranijih povrća za pripremu obroka unaprijed je mrkva. Može se jesti kao grickalica uz humus, narezana na ploške, kockice ili naribana te dodana u sendvič, umake, salate i juhe. U hladnjaku mrkva može ostati svježa tjednima. Paprike babure daju živopisnu boju i hrskavost jelima, a oprane, očišćene i narezane očuvat će kakvoću šest dana, stoga ih možete dodavati salatama, tortiljama ili tjestenini.


Brokulu možete kuhati na pari, blanširati ili zapeći te ostaviti u hladnjaku do pet dana. Cvjetići brokule izvrsni su kao dodatak jelima od tjestenine, žitarica i s prženim krumpirićima, dajući im okus i teksturu. Zanimljiv dodatak jelima su i tikvice i špinat koji u hladnjaku mogu zadržati svježinu čak tjedan dana.

Povrće koje se ne preporučuje za meal prep

Zelena salata glavna je namirnica u brojnim sendvičima i salatama, no ne preporučuje se za pripremu obroka unaprijed jer je sklona brzo uvenuti. Listovi salate mogu postati mokri i neukusni ako se čuvaju duže vrijeme, a ako ih stavite u jelo, umanjit će njegovu ukupnu kvalitetu. Rajčice imaju tendenciju otpuštanja vlage i omekšavanja nakon što ih narežete na ploške ili kockice, pa bi ih trebalo dodati jelu netom prije konzumacije.

 

Isto pravilo vrijedi i za svježi krastavac jer nakon nekog vremena dobije kašastu strukturu. Avokado će također postati gnjecav i dobiti neprivlačnu smeđu boju zbog oksidacije, što možete spriječiti ako ga poprskate limunovim sokom.

 

Mnogima omiljen krumpir ne preporučuje se za pripremu unaprijed planiranih obroka u kuhanom obliku jer promijeni strukturu, okus i kakvoću nakon podgrijavanja, a kad ga poslužite hladnog, može postati smeđ od stajanja. Ako ne možete bez krumpira, najbolje ga je pripremiti pečenog u tavi ili pećnici. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

staklene posude sa salatom, povrcem, umakom za meal prep