mahunarke u zdjelama
Copyright (c) 2019 Oleksandra Naumenko/Shutterstock. No use without permission.

Slani i slatki namazi od mahunarki

Od humusa do maslaca od kikirikija, ukusni namazi već se stoljećima spravljaju od mahunarki ili grahorica, a posljednjih godina ove su biljke prave proteinske bombe kao brze, ukusne i zasitne alternative mesu i mesnim proizvodima. Iako grahorice i mahunarke nisu ista stvar, u našem jeziku postale su sinonimi, a pravilno bi bilo reći da je grahorica vrsta mahunarki. Grah je grahorica, a ujedno i mahunarka, što su slanutak i grašak koji nisu grahorice. 

humus u zdjeli
Copyright (c) 2016 YuliiaHolovchenko/Shutterstock. No use without permission.

Hummus

Možda najpoznatiji namaz od mahunarki je hummus, odnosno namaz od slanutka. Ovaj klasik istočnih kuhinja popularan je u cijelom svijetu jer je neutralnog okusa, lako se spravlja i ima potencijala da se odlično slaže s velikim brojem jela. U klasični hummus ide u blenderu usitnjeni slanutak, malo tahinija, odnosno prženog sezama, sok od limuna i češnjak, a koristi se kao umak najčešće uz kruh ili krekere, a tradicionalno se poslužuje uz pita kruh. 

Maslac od kikirikija

Omiljeni maslac diljem svijeta popularan je zbog svog blagog okusa, a i mogućnosti da se kombinira u slatkim i slanim varijantama. Maslac od kikirikija prava je nutritivna bomba jer sadrži velike količine proteina, vitamina i minerala, a nije težak za probavu. Upravo zato maslac od kikirikija predstavlja super opciju za doručak, ali i međuobrok – zasitan je, a ne ostavlja osjećaj težine u želucu. Maslac od kikirikija možete i sami pripremiti i u slanoj i u slatkoj verziji. No, kako je ujedno i kaloričan proizvod, pripazite na konzumiranu količinu.

tost sa kikiriki maslacem
Copyright (c) 2010 Jiri Hera/Shutterstock. No use without permission.
namaz od graska
Copyright (c) 2016 Veronika Idiyat/Shutterstock. No use without permission.

Namaz od graška

Od još jedne „bobice“ spravljaju se super namazi, a riječ je o grašku. Sjajna je to mahunarka koja je slatkog okusa kada je sirova, a neutralnog do slađeg kada se skuha. Stoga predstavlja izvrsnu bazu za namaz u koji po želji možete dodati cijelu plejadu raznih okusa. Od češnjaka i limunova soka sve do peršina i korijandra, ali i krastavaca te sjemenki suncokreta. Namaz od graška može se spraviti i u nešto slađoj varijanti, a za to jedino treba izostaviti dodavanje soli i kiselih začina poput octa. 

Hummus od leće 

Budući da leća spada u red mekanih grahorica, puno se kraće priprema od slanutka. Za njeno kuhanje potrebno je samo 20-ak minuta, tako da je hummus od leće doista zdrav namaz koji se brzo spravlja. U 100 grama leće ima 26 grama proteina, pa je ovaj namaz odlična opcija za međuobrok koji će nas dugo držati sitima, a opskrbiti nas energijom, i to bez osjećaja težine. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

humus u zdjelici sa slanutkom