slanutak u zdjelici

Slanutak – mahunarka bez premca

Želite li u svoj jelovnik unijeti više proteina kroz povrće, tada je slanutak idealan odabir. Ali ne samo zato. Kulinarska raznolikost, dostupnost i lakoća pripreme dodatne su prednosti. Raširen u cijelom svijetu, slanutak je izvrstan odabir lake i zasitne namirnice.

slanutak u kuhaci

Povijest

Slanutak svoje porijeklo vuče iz drevne Perzije, a prema nekim izvorima, u prehrani se koristi već više od 7000 godina. Obožavali su ga i stari Rimljani, Grci i Egipćani, a danas je ta ljubav prisutna u gastronomijama diljem svijeta. Među suvremene najveće proizvođače slanutka izdvajaju se Turska, Pakistan, Meksiko, Indija i Etiopija.

 

Nutritivne prednosti

Već smo spomenuli da je slanutak odličan izvor proteina, a zaostaje ni kada su u pitanju esencijalne aminokiseline. Sadrži ih sve osim metionina. Uz to, sadrži vitamine i minerale poput mangana, željeza, bakra, cinka, kalija, magnezija, fosfora i vitamina skupine B i K. Tu su i vlakna, nizak glikemijski indeks, niski udio kalorija, udio mono i polinezasićenih masnih kiselina.

peceni slanutak u zdjelici
slanutak u staklenoj zdjeli sa poklopcem

Odabir i čuvanje

S obzirom na to da slanutak dolazi i u suhom i konzerviranom izdanju, možete birati koji vam više paše. Koristite li sušeni, birajte plodove koju su svijetlosmeđe boje, bez tamnih dijelova jer to znači da su pokvareni. Suhi slanutak najbolje je čuvati u posudi s poklopcem, u tamnom i hladnom mjestu. Konzervirani slanutak čuvajte prema uputama na pakiranju.

 

Širok spektar jela

S obzirom na svoj orašast i blagi okus te kremastu teksturu, slanutak je izvrstan za razne umake. Možda najpoznatiji umak je hummus, koji uz slanutak sadrži i tahini pastu, limunov sok i začine. Osim kao umak, slanutak će se odlično snaći i u obliku popečaka, u salatama, varivima, ali i desertima poput hummusa od tamne čokolade. Za ljubitelje grickalica, kuhani slanutak možete obložiti mješavinom raznih začina i zapeći – dobit ćete finu grickalicu iz domaće radinosti.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

salata sa slanutkom