Copyright (c) 2013 Elena Pavlovich/Shutterstock. No use without permission.

Tim prokulice ili tim brokula?

I brokula i prokulice pripadaju porodici kupusnjača, ali prokulice sadržajem vitamina nadmašuju brokulu i ostale kupusnjače poput kelja, cvjetače ili kupusa. Brokula ima mesnate zelene cvjetove, dok su prokulice više nalik minijaturnim glavicama kupusa. Obje vrste povrća vrlo su zdrave i sadrže vitamine A, B, C i K, brojne minerale te proteine. Uz to su i niskokalorične - zato ih je važno uklopiti u prehranu. Nutritivno gledano, zbilja je riječ o vrijednim namirnicama. Zanimljivo, prokulice sadrže više vitamina C nego limun. Neki ih zovu kelj pupčar i za njih je karakteristično da imaju više gorkasti okus od brokule za što su odgovorni indoli. Brokula je puno blaža pa samim time možda ima i više ljubitelja, ali puno je recepata koji uspješno mogu „zapakirati“ prokulice u ukusno jelo.

raznjici s prokulicama i slaninom
Copyright (c) 2019 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Stvorene za tavice, ne za lonce

Kuhanje prokulica može biti izazovno jer je teško odrediti kad su gotove. Naravno, cilj nije dobiti prekuhano povrće, stoga je zgodno rješenje da umjesto kuhanja odaberete pripremu u običnoj tavi. Najprije otopite maslac pa ih kratko pirjajte. Trebat će im oko deset minuta, ovisno o veličini. Naravno, recept možete obogatiti dodatkom slanine i češnjaka. U tom slučaju nećete trebati maslac jer će slanina namastiti tavicu dovoljno. Najprije nju popržite, zatim dodajte prokulice, malo posolite i na kraju dodajte češnjak. Pecite ih dok ne postanu hrskave. Poslužiti ih možete uz kiselo vrhnje ili recimo pečene pole krumpira, ali i batata.

Recepture za male i velike

Brokula, baš poput prokulica, može biti izvrstan prilog jelima ako se zapeče u pećnici uz dodatak začina i maslinova ulja, može se peći s krumpirom i drugim povrćem, a može biti i vrlo ukusna na žlicu. Guste tople juhe, kremasti složenci, quiche i slični drugi recepti toliko su ukusni da ih s veseljem prihvaćaju i djeca. Naravno, najveće nutritivne vrijednosti ima pripremljena jednostavno na pari i kao takva je vrlo poželjna namirnica u prehrani kad se želi smršavjeti. Može biti izvrstan prilog uz meso ili ribu te s malo maslinova ulja i češnjaka doprinijeti boljem imunitetu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

Gratine od krumpira s brokulom