Kozice ili gamberi – ukusni plodovi mora
Kozice, na talijanskom jeziku poznate kao gamberi, maleni su stanovnici mora od kojih pripremamo ukusna rižota, umake, jela s tjesteninom i ostale delicije. Kozice su manji i slađi srodnici škampa, s kojima ih često miješaju. Naime, škampi su blijede narančaste boje te imaju kliješta, dok ih kozice nemaju, a ujedno su i manje te okusom blaže i slađe.
U tavi - gotove u trenu!
Kozice su vrlo cijenjen plod mora zbog već spomenutog blagog okusa, a najčešće dolaze u dvije boje – ružičaste kozice imaju manje izražen okus, a crvene imaju nešto jači, morski okus. Na policama trgovina najčešće dolaze prethodno zamrznute, a za njihovu savršenu pripremu potrebno je samo nekoliko kapljica maslinova ulja i kratkotrajno prženje. Naime, za manje kozice bit će dovoljno samo minutu, dvije prženja na tavi, a one krupnije treba pržiti nekoliko minuta duže.
Malo masti, puno bjelančevina
Jela s kozicama naročito su popularna tijekom ljetne sezone jer, osim što vrlo lagane, kozice gotovo ne sadrže ugljikohidrate i masti, a iako su malene, prepune su bjelančevina. Uz rižu ili tjesteninu, na bijeli ili crveni umak, a mogu se jesti i bez priloga, kozice su ukusna i uravnotežena namirnica koja nije naročito skupa, a dobra je kao dio uravnotežene prehrane.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.