Knedle – okruglice za sve prilike
Taj neodoljivi germanizam – knedla, češće koristimo za naše okruglice, specifično jelo za cijelu Europu. Gotovo svaka država ima svoj okusni „okruglasti“ potpis, od glavnog jela do deserta, od voćnih do slanih jela. Stoga, dopustite da vas provedemo svijetom knedli.
Ferdinand knedle / Kaiser knedle
Mi ih znamo kao Ferdinand knedle, ali su u Njemačkoj i Austriji poznatije kao Kaiser Knödel. Slične su knedlama sa šljivama, ali ako ih želite jesti kao Franjo Ferdinand, tada se moraju pripremiti od isključivo krumpirovog tijesta. Legenda kaže da ih je austrougarski car Franjo Ferdinand toliko volio da ih je morao jesti gdje god je išao.
Knedle sa šljivama
Jednostavne, a tako ukusne! Sve što vam treba su od koštica očišćene šljive te tijesto koje može biti od krumpira, što obično i jest, a možete umjesto ulja koristiti mast. Posipaju se šećerom, a neki vole da se tu nađu i prepržene krušne mrvice ili kiselo vrhnje.
Knedle s marelicama
Tipično austrijsko jelo čija je slasna sredina ispunjena zamamnim okusom marelice, veoma je ukusno. Tomu u prilog govori i rečenica poznatog ljubitelja knedli Franje Ferdinanda koji je jednom prilikom izvan sezone marelica naručio baš tu slasticu: „Ja sam car i želim knedle!“
Germ knedle
Razlikuju se od prethodno pobrojanih knedli po sastavu tijesta. Naime, tijesto se spravlja od kvasca, što im da je specifičan, napuhan izgled i pahuljast okus. Tradicionalno se pune marmeladom od šljiva, posipaju se makom, a poslužuju se na vrućemu maslacu.
Knedle od kruha
Knedle od kruha, za razliku od prethodnih slastica, namijenjene su kao prilog glavnom jelu. Izrađuju se od kruha, mlijeka i žumanjaka. Često se u njih stavljaju razni začini, uglavnom peršin, a popularne su i špek knedle u koje se, pogađate, dodaje usitnjena slanina.
Knedle od jetrica
Ovo se jelo tradicionalno spravlja od mljevenih pilećih jetrica koje se miješaju s kruhom namočenim u mlijeko te začine muškatnim oraščićem. Tako pripremljene knedle kuhaju se u goveđem temeljcu. Ovo se jelo poslužuje kao vrlo ukusna i zasitna juha.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.