pripravak za pravljenje kiselog kupusa ili fermentiranog bijelog kupusa: bijeli kupus, sjemenke kima, crni papar, sol, lovorov list
Copyright (c) 2024 itor/Shutterstock. No use without permission.

Kiseli kupus: Vodič za najbolja jela

Sezona je mnogima omiljene kisele namirnice - kiselog kupusa. Ljudska gastronomska mašta donijela nam je mnogo odličnih kombinacija za hladnije dane koje su nutritivno bogate, vrlo maštovite i beskrajno ukusne.

Domace sarmice sa mesom, ri om i povrcem
Copyright (c) 2023 Julie208/Shutterstock. No use without permission.

Sarma

Na prvome mjestu potpuno zasluženo stoji kraljica mesnog i kupusnog spoja – sarma. Jelo koje kao da predstavlja maglene jesenske i hladne zimske dane, savršeno spaja kiselost kupusa i ublažene okuse mljevene junetine i svinjetine s rižom. Poznata je diljem svijeta pa svaka država ima neku svoju verziju, no vama je zasigurno najbolja sarma vaše bake ili mame. 

Grah i kupus

Nekoć sirotinjsko jelo, a danas zvijezda kuhinjskog stola, grah s kiselim kupusom je jelo kojeg se uvijek traži porcija više! Uz dodatak slanog ili sušenog bunceka ili pak nekoliko domaćih kobasica, grah i kiseli kupus su savršeno jelo na žlicu koje nije samo ukusno nego je i nutritivno bogato vlaknima i vitaminom C.

Copyright (c) 2022 SingerGM/Shutterstock. No use without permission.
Istarski gula  gula  od kiselog kupusa ili repe, krumpira, slanine, rebarca, poznat na sjevernom Jadranu
Copyright (c) 2015 Fanfo/Shutterstock. No use without permission.

Jota

Glavni sastojci ovog istrijanskog jela su grah, kiseli kupus, krumpir, panceta i sušena rebra, dok je glavni začin - češnjak. Kako se najčešće priprema u hladnijem periodu godine, jotu još nazivaju i zimskom maneštrom. 

Sekelji-gulaš

Tradicionalno mađarsko jelo postalo je omiljeno i u mnogim dijelovima Hrvatske i drugih zemalja srednje Europe. Sekelji-gulaš priprema se od svinjetine, kiselog kupusa i crvene paprike te se često začinjava kimom i bijelim vinom. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Segedinski gula  sa boemskim knedlama