Kiseli kupus: Vodič za najbolja jela
Sezona je mnogima omiljene kisele namirnice - kiselog kupusa. Ljudska gastronomska mašta donijela nam je mnogo odličnih kombinacija za hladnije dane koje su nutritivno bogate, vrlo maštovite i beskrajno ukusne.
Sarma
Na prvome mjestu potpuno zasluženo stoji kraljica mesnog i kupusnog spoja – sarma. Jelo koje kao da predstavlja maglene jesenske i hladne zimske dane, savršeno spaja kiselost kupusa i ublažene okuse mljevene junetine i svinjetine s rižom. Poznata je diljem svijeta pa svaka država ima neku svoju verziju, no vama je zasigurno najbolja sarma vaše bake ili mame.
Grah i kupus
Nekoć sirotinjsko jelo, a danas zvijezda kuhinjskog stola, grah s kiselim kupusom je jelo kojeg se uvijek traži porcija više! Uz dodatak slanog ili sušenog bunceka ili pak nekoliko domaćih kobasica, grah i kiseli kupus su savršeno jelo na žlicu koje nije samo ukusno nego je i nutritivno bogato vlaknima i vitaminom C.
Jota
Glavni sastojci ovog istrijanskog jela su grah, kiseli kupus, krumpir, panceta i sušena rebra, dok je glavni začin - češnjak. Kako se najčešće priprema u hladnijem periodu godine, jotu još nazivaju i zimskom maneštrom.
Sekelji-gulaš
Tradicionalno mađarsko jelo postalo je omiljeno i u mnogim dijelovima Hrvatske i drugih zemalja srednje Europe. Sekelji-gulaš priprema se od svinjetine, kiselog kupusa i crvene paprike te se često začinjava kimom i bijelim vinom.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.