
Izbjegnite bacanje hrane: Voće koje se slaže u zdjeli
Pravilno skladištenje voća napravit će razliku između onoga koje ste bacili jer je istrulilo u dva dana i onoga koje ste pojeli i uživali u njegovu okusu – svježem. Postoje vrste voća koje stajanjem ispuštaju etilen, prirodni agens sazrijevanja, koji na neke druge voćke djeluje povoljno, dok su mnoge vrlo osjetljive na njega.

Jabuke i naranče
Jabuke, na primjer, proizvode veliku količinu etilena, što ubrzava sazrijevanje, odnosno truljenje voća koje se nalazi u njihovoj blizini. Kako bi se to spriječilo, treba ih čuvati odvojeno od drugog voća ili zajedno s agrumima poput naranči, limuna i grejpa. Debela kora agruma, naime, čini ih otpornima na etilen, što im omogućuje da duže ostanu svježi, čak i kada se nalaze u blizini jabuka.
Jabuke, na primjer, proizvode veliku količinu etilena, što ubrzava sazrijevanje, odnosno truljenje voća koje se nalazi u njihovoj blizini. Kako bi se to spriječilo, treba ih čuvati odvojeno od drugog voća ili zajedno s agrumima poput naranči, limuna i grejpa. Debela kora agruma, naime, čini ih otpornima na etilen, što im omogućuje da duže ostanu svježi, čak i kada se nalaze u blizini jabuka.
Banane i ananas
Banane brzo sazrijevaju jer proizvode veliku količinu etilena, stoga ih treba držati što dalje od osjetljivog voća kao što su avokado, breskva i kivi. No, njihova će blizina izvrsno djelovati na nezreli ananas ili dinju.


U hladnjaku
Za hladne uvjete ostavite bobičasto voće koje nije samo delikatno nego i jako brzo dozrijeva i truli. Isto se odnosi na grožđe i trešnje, ali i lubenice, kojima će okus postati brašnast ako se nalaze na toplome mjestu i u blizini drugog zrelog voća.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.