Kuhinjski pult s fokusom na bambusovu zdjelu s egzoticnim vocem, uz zamucenu pozadinu moderne, ugodne bijele kuhinje.
© Copyright (c) 2022 Okrasiuk/Shutterstock. No use without permission.

Izbjegnite bacanje hrane: Voće koje se slaže u zdjeli

Pravilno skladištenje voća napravit će razliku između onoga koje ste bacili jer je istrulilo u dva dana i onoga koje ste pojeli i uživali u njegovu okusu – svježem. Postoje vrste voća koje stajanjem ispuštaju etilen, prirodni agens sazrijevanja, koji na neke druge voćke djeluje povoljno, dok su mnoge vrlo osjetljive na njega.

Bijela zdjela s cijelim vocem u kuhinji na stolu. Zelene i crvene jabuke te narance za zdravu prehranu.
© Copyright (c) 2021 kseniya_tretyakova/Shutterstock. No use without permission.

Jabuke i naranče

Jabuke, na primjer, proizvode veliku količinu etilena, što ubrzava sazrijevanje, odnosno truljenje voća koje se nalazi u njihovoj blizini. Kako bi se to spriječilo, treba ih čuvati odvojeno od drugog voća ili zajedno s agrumima poput naranči, limuna i grejpa. Debela kora agruma, naime, čini ih otpornima na etilen, što im omogućuje da duže ostanu svježi, čak i kada se nalaze u blizini jabuka.

 

Jabuke, na primjer, proizvode veliku količinu etilena, što ubrzava sazrijevanje, odnosno truljenje voća koje se nalazi u njihovoj blizini. Kako bi se to spriječilo, treba ih čuvati odvojeno od drugog voća ili zajedno s agrumima poput naranči, limuna i grejpa. Debela kora agruma, naime, čini ih otpornima na etilen, što im omogućuje da duže ostanu svježi, čak i kada se nalaze u blizini jabuka.

Banane i ananas

Banane brzo sazrijevaju jer proizvode veliku količinu etilena, stoga ih treba držati što dalje od osjetljivog voća kao što su avokado, breskva i kivi. No, njihova će blizina izvrsno djelovati na nezreli ananas ili dinju. 

Ananas, banana i tropski list palme na  utoj podlozi.
© Copyright (c) 2020 Lana Photos/Shutterstock. No use without permission.
Polica hladnjaka s organskim socnim jagodama u bio recikliranim kartonskim kutijama i domacim prirodnim mlijecnim jogurtom.
© Copyright (c) 2019 K-FK/Shutterstock. No use without permission.

U hladnjaku

Za hladne uvjete ostavite bobičasto voće koje nije samo delikatno nego i jako brzo dozrijeva i truli. Isto se odnosi na grožđe i trešnje, ali i lubenice, kojima će okus postati brašnast ako se nalaze na toplome mjestu i u blizini drugog zrelog voća. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.