Svje e i organsko rotkvice
© Copyright (c) 2022 WR7/Shutterstock. No use without permission.

Kako čuvati mladi luk i rotkvice da ostanu svježi što duže

U proljeće su mladi luk i rotkvice povrće koje mnogi vole uklopiti u razna jela, najčešće salate jer su hrskav i osvježavajući sastojak. No, da biste ih iskoristili maksimalno, treba ih pravilno skladištiti. Pažljivim će čuvanjem održati svježinu, hrskavost, boju i okus, a mi vam donosimo nekoliko savjeta upravo za to. 

Svje i mladi luk na tr nici
© Copyright (c) 2017 TY Lim/Shutterstock. No use without permission.

Mladi luk očistite od korijenja i tragova zemlje pa mu oljuštite prvi vanjski sloj koji je nerijetko oštećen i uvenut. Ako nije potrebno, možete preskočiti ovaj korak, pa ga samo dobro oprati. Zeleni dio odrežite na željenu dužinu, no nemojte taj dio baciti, nego sačuvajte za pirjanje, dodavanje u salate i slane muffine, kao i u juhe. Očišćeni mladi luk za jelo posušite kuhinjskim ubrusima pa ga spremite u posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku. 

Rotkvice mogu ostati hrskave i svježe poprilično dugo, no za to im je potrebno prvo ukloniti lišće. Listovi rotkvice mogu se koristiti kao lisnata salata i uz pravi dresing, poput najjednostavnijeg vinaigrettea, postat će odlični. Osim toga, možete ih pripremiti kao što pripremate špinat na mlijeku, ali i kao pesto. Korijen rotkvice operite od ostataka zemlje i prljavštine, podrežite ih s obje strane i posušite kuhinjskim ubrusom te spremite u posudu za čuvanje hrane s poklopcem i držite u hladnjaku. Koristite ih po potrebi i nasjeckajte netom prije dodavanja jelu.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.  

Sve anj rotkvica (izolirano)