nasjeckani i citavi mladi luk

Pravi vjesnik proljeća – mladi luk

Proljetni luk ili – njegovo poznatije ime – mladi luk pravi je vjesnik proljeća. Gotovo da ne možemo spomenuti mladi luk, a da u sjećanje ne prizovemo uskrsni doručak i proljetni roštilj. Tijekom rasta mladi luk ne formira zadebljanu lukovicu kao luk, nego lažnu lukovicu poput poriluka. Smatra se vrlo iskoristivom biljkom jer su jestivi svi njegovi dijelovi, i lukovica i lišće.

pire krumpir s mladim lukom

Blaža verzija luka

Za razliku od svog starijeg srodnika luka, mladi luk ima blaži okus i miris, a njegova svježina podiže okus svakom jelu. Sjajan je u kombinaciji s rotkvicama, hrenom i jajima za uskrsnim stolom, nasjeckan, posoljen i pomiješan s vrhnjem, kao i u raznim omletima. Posebno je dobar pire-krumpir začinjen mladim lukom, a quicheu će dati posebnu aromu i sjajan svjež okus. Također, mladi luk može se grilati pa je popularan dodatak jelima s roštilja, a još je ukusniji ako se premaže maslinovim uljem, posoli i omota slaninom. Iako se mladi luk može pirjati, pržiti i kuhati, maksimum nutrijenata izvući će se iz njega kada se konzumira sirov.

Ne može dugo stajati

Mladi luk najbolje je jesti odmah nakon branja ili kupnje jer ne može dugo stajati, a da ne uvene. No, i za to postoji rješenje! Mladi luk možete držati u hladnjaku zamotan u plastičnu vrećicu jer tako može zadržati svježinu i do tri tjedna. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

nasjeckani mladi luk