Kako kombinirati: meso i gljive
Gljive svojim prirodnim umami okusom pojačavaju aromu mesa, dok tekstura i zemljana nota mesu dodaju dubinu i ravnotežu okusa. Svaka vrsta mesa ima svoje osobine koje mogu biti još više naglašene pažljivo odabranim gljivama, čime nastaje kulinarski sklad koji ostavlja trajan dojam na našim okusnim pupoljcima.
Piletina i šampinjoni
Nježan okus šampinjona odlično se spaja s isto tako nježnim okusom piletine. Lagana tekstura čini ih i sjajnim dodatkom raznim umacima, naročito onima na bazi vrhnja.
Govedina i vrganji
Vrganji imaju izraženiji zemljasti okus koji se odlično nadopunjuje s intenzivnijim okusom crvenoga mesa poput govedine. U ovu kombinaciju također se dobro uklapa i crveno vino te intenzivniji začini poput ružmarina i lovora.
Svinjetina i bukovače
Bukovače su nježne, ali izrazito aromatične i mogu izdržati meso jačeg okusa poput svinjetine. Također, vrlo su mesnate i slične teksture kao meso, a njihov orašasti okus savršeno se nadopunjuje sa sočnom svinjetinom.
Janjetina i lisičarke
Lisičarke su cijenjene zbog blage voćne arome koja pomaže omekšati snažan okus janjetine. Pirjana janjetina odlično će se spariti s lisičarkama u laganom umaku od povrća s dodatkom ružmarina i češnjaka.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.