Glazirani vrhovi govedeg odreska s balzamom i bebe gljive odozgo
Copyright (c) 2023 Miro Vrlik Photography/Shutterstock. No use without permission.

Kako kombinirati: meso i gljive

Gljive svojim prirodnim umami okusom pojačavaju aromu mesa, dok tekstura i zemljana nota mesu dodaju dubinu i ravnotežu okusa. Svaka vrsta mesa ima svoje osobine koje mogu biti još više naglašene pažljivo odabranim gljivama, čime nastaje kulinarski sklad koji ostavlja trajan dojam na našim okusnim pupoljcima.

portobello piletina s gljivama na  aru
Copyright (c) 2017 mdomingz18/Shutterstock. No use without permission.

Piletina i šampinjoni

Nježan okus šampinjona odlično se spaja s isto tako nježnim okusom piletine. Lagana tekstura čini ih i sjajnim dodatkom raznim umacima, naročito onima na bazi vrhnja. 

Govedina i vrganji

Vrganji imaju izraženiji zemljasti okus koji se odlično nadopunjuje s intenzivnijim okusom crvenoga mesa poput govedine. U ovu kombinaciju također se dobro uklapa i crveno vino te intenzivniji začini poput ružmarina i lovora. 

Odrezak s vrganjima
Copyright (c) 2018 Julia De Robertis/Shutterstock. No use without permission.
Tradicionalno njemacko svinjsko pecenje poslu eno s okruglicama od kruha i kraljevskom bukovacom u umaku od tamnog piva
Copyright (c) 2024 hlphoto/Shutterstock. No use without permission.

Svinjetina i bukovače

Bukovače su nježne, ali izrazito aromatične i mogu izdržati meso jačeg okusa poput svinjetine. Također, vrlo su mesnate i slične teksture kao meso, a njihov orašasti okus savršeno se nadopunjuje sa sočnom svinjetinom. 

Janjetina i lisičarke

Lisičarke su cijenjene zbog blage voćne arome koja pomaže omekšati snažan okus janjetine. Pirjana janjetina odlično će se spariti s lisičarkama u laganom umaku od povrća s dodatkom ružmarina i češnjaka. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

francusko janjece pecenje na  aru s lisicarkama u umaku od vrhnja i pire krumpirom