jelo s vrganjima u tanjuru

Zašto su vrganji jedna od najcjenjenijih sorti gljiva?

Iznimno popularni u talijanskoj i francuskoj kuhinji, vrganji nisu strani ni u našem podneblju. Dapače, u jesen ih se često može pronaći u šumama diljem Europe, pa niti naše nisu iznimka. No njihova pojava na tanjurima nije toliko učestala. Upravo suprotno, vrlo se rijetko nađu u svakodnevnim kuhinjama, odnosno jelovnicima. Vrganji su zato posebno cijenjena gljiva, prvenstveno zbog slabe dostupnosti. 

gljive u sumi

Porijeklo vrganja je važno

Vrganji kao gljive ne pripadaju niti jednoj od poznatih prehrambenih skupina. Samonikli su i stvaraju simbiozu s korijenjem drugih biljaka uz koje rastu. Pa kao i sve što raste u zemlji, tako i vrganji iz zemlje crpe sve što se u njoj nalazi. To podrazumijeva i teške metale koji se u njoj nalaze, zato nije preporučljivo jesti primjerke u čije porijeklo nismo sigurni. U isto vrijeme, njihov je uzgoj poprilično kompliciran pa se za prikupljanje uglavnom oslanja na divlje vrganje. Odatle proizlazi njihova rijetkost, a samim time i cijena koja je poprilično visoka u odnosu na druge gljive poput šampinjona

 

Svježi i sušeni vrganji

U prirodi ih možemo pronaći u razdoblju od travnja pa sve do pojave prvog mraza. No ljeti, u vrijeme suša iznimno ih je teško pronaći. Zato je jesen idealna za njihovo sakupljanje po šumama i padinama. Zreli vrganji prepoznatljivi su po smeđem klobuku i bijeloj peteljki te čvrstoći. Prezrele primjerke najbolje ćete razaznati po diskoloraciji s donje strane klobuka i crnim točkicama. Svježe vrganje nikako ne treba prati u vodi jer će ona ubrzati njihovo propadanje. Dovoljno ih je samo prebrisati suhim ili malo vlažnim papirnatim ručnikom ili očetkati od zemlje nježnom četkom. Takve vrganje možete na suhom i hladnom mjestu čuvati u papirnatoj vrećici oko tri dana. Možete ih i narezati pa u zamrzivaču držati do šest mjeseci. Osim toga, vrganji se mogu i osušiti pa dulje vrijeme čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi. Sušene vrganje prema potrebi možete i samljeti i koristiti kao začin.

narezane gljive u zdjelici
jelo s gljivama i povrcem

Primjena u kuhinji

Svježi vrganji izvrsni su kratko pirjani i grillani kao prilog mesu, a dodati ih možete i u gulaše te variva. Njihova mesnata tekstura i orašast okus odlično se spajaju u kremasta rižota te uz dodatak vrhnja mogu biti izvrstan umak za tjesteninu. No u našim se krajevima najčešće koriste kao dodatak omletima i kajganama kojima daje posebnu notu okusa. Sušeni vrganji, osim što se mogu samljeti i njima možete začiniti jela po volji, mogu i zamijeniti svježe u razdobljima kad nisu dostupni. Prije upotrebe sušene vrganje valja potopiti u vodi toliko da su potpuno prekriveni i pustiti da barem pola sata. Potom ih možete koristiti u jelima kao i svježe, a vodu u kojoj su se močili nikako ne bacajte. Iskoristite ju kao temeljac za umake, rižota, ali i bogate juhe. 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.