Apple cider vinegar in glass bottle and wooden tray with red apples
Copyright (c) 2020 279photo Studio/Shutterstock. No use without permission.

Jabukovača ili cider – idealno piće u sezoni jabuka

Cider, osvježavajuće piće napravljeno od skromne jabuke, ima povijest bogatu i raznoliku kao i okusi koje nudi. Podrijetlom iz davnih vremena, jabukovača je evoluirala u globalni gastro fenomen sa širokim spektrom vrsta i okusa koji će privući nepce kako ljubitelja tako i prvih kušača. Ukusno piće u Hrvatskoj poznato kao jabukovača, na policama trgovina poznatije je kao cider, koristi se kao dodatak jelima jer savršeno pristaje uz brojna jela, ali i kao tekuće osvježenje nakon napornog dana. 

Cooking homemade hot cider from apples and oranges with spices in a red saucepan. Autumn or winter warming drink.
Copyright (c) 2022 Nina Firsova/Shutterstock. No use without permission.

Vrste jabukovače

Fermentirani sok jabuke može se raditi od gotovo svih sorti jabuke. No, neće svaka sorta jabuke dati isti okus, a osim o odabiru sorte, okus ovisi i o stupnju fermentacije i dodatnim sastojcima koji se koriste prilikom izrade. Što se, pak, tiče vrsta jabukovače, postoji ona bez alkohola, a njen okus može varirati od suhog do slatkog, a postoji i hard cider koji sadrži alkohol te je osvježavajuća verzija piva. Baš kao što u pivarskom svijetu postoje craft piva, tako i u svijetu jabukovače postoje i craft cideri koje karakteriziraju odabir posebnih sorti jabuka i inovativne kombinacije okusa. Posebno je ukusna ledena jabukovača koja se proizvodi zamrzavanjem soka jabuke, koncentriranjem šećera i aroma prije fermentacije. Rezultat je slatka jabukovača poput deserta s višim udjelom alkohola. U one hladnije dane, cider možete i skuhati pa ga poslužiti toplog s nekoliko kriški limuna ili štapićem cimeta. 

S čime kombinirati?

Jabukovača je piće daleko lakše za probavu negoli pivo te ima manji udio alkohola od vina. Stoga, ako ste pobornik „mekših“ pića s manje alkohola, cider je super odabir za vas. Odlično se sljubljuje sa svinjetinom jer se blago slatke i kiselkaste note jabukovače probijaju kroz bogatstvo mesa stvarajući savršenu ravnotežu okusa. Baš kao sa svinjetinom, kiselkaste i voćne note jabukovače savršeno će komplimentirati kremastost i slanost sireva, a nije nikakvo čudo da će se savršeno spojiti s desertima poput pite od jabuka i voćnog tarta

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

A cup of hot apple cider by an apple pie