Copyright (c) 2021 zarzamora/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 zarzamora/Shutterstock. No use without permission.

Voulez vous tart?

Tart je stigao iz srednjovjekovnih kuhinja kad su se od prhkog tijesta pripremale pite koje su imale „krov“, za razliku od tarta koji ima samo donji dio, a gornjim dominira punjenje. Ovo zahvalno tijesto prvi put se koristilo 1550., 200 godina nakon pita, a na njega gledalo kao na visoku kuhinju, popularnu među plemstvom, za razliku od „obične“ pite. Tartovi su prvo bili slani, s mesnim nadjevima, no danas prevladaju slatki, koje punimo voćem i kremama. 

Copyright (c) 2018 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.

Domovina tarta

Sličan je kolač i talijanska crostata koja datira od sredine 15. stoljeća, a opisana je kao "rustikalna verzija otvorenog voćnog kolača“. No tart svojataju Francuzi jer, prema legendi, tart su izmislile dvije Francuskinje, sestre usidjelice koje su 1880-ih vodile hotel pa ga zovu tart usidjelica Tatin, ali riječ je o okrenutom tartu s jabukama, nekim drugim voćem ili lukom. No znamo li da je latinski tarta pa starofrancuski tarte te srednjovjekovni tart u Engleskoj riječ za ravno tijesto, o porijeklu će se i danas voditi žučne rasprave.

Brojne varijante

Kako bilo, varijanti je mnogo – treacle tart sa šećernim sirupom, meringue tart, Bakewell tart koji pune kremom od badema, a džem tart umjesto voća koristi – džem. Slani ćete tart zapravo zvati quiche koji ima prhko tijesto, ali slane nadjeve.

Copyright (c) 2018 Anna_Pustynnikova/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Anna_Pustynnikova/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2014 bozulek/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2014 bozulek/Shutterstock. No use without permission.

Savjeti za pripremu

Kako bi tijesto ispalo optimalno, koristite hladni maslac. Tako će tijesto biti savršeno prhko. Nakon što ga zamijesite, tijesto odložite u hladnjak da se ohladi pa ga tek onda pecite. Time dopuštate glutenu da se opusti pa će tijesto biti lakše mijesiti i neće se napuhnuti kod pečenja. Kod miješanja sastojaka nemojte koristiti previše tekućine. Ona u tijestu služi samo kako bi povezala sastojke, prevelika količina tekućine rezultirat će tijestom koje neće biti hrskavo. Važan korak kod pripreme je i tzv. slijepo pečenje. To znači da ćete prvo nakratko ispeći tijesto opterećeno grahom ili slično kako se ne bi nadiglo, a tek onda dodati nadjev jer im ne treba jednako vrijeme pečenja.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.