narezani brie sir izbliza
Copyright (c) 2014 Picture Partners/Shutterstock. No use without permission.

Kad ste u nedoumici, birajte brie!

Anonimni autor na internetu napisao je da čovjek ne može svima udovoljiti jer nije sir. I možemo se s tim složiti! Jedno od velikih okusnih zadovoljstava upravo je dobar komad sira, osobito brie, sir podrijetlom iz istoimene francuske regije, koji je specifičan po svojoj boji, ali i izgledu. Brie sir ima karakterističnu mekanu i kremastu teksturu. Njegova je unutrašnjost svilenkasta i pomalo masna, dok kora ima pljesniv okus koji varira u intenzitetu od blagog do jače intenzivnog pljesnivog okusa. Taj okus ovisi o stupnju sazrijevanja jer što je sir stariji, to će imati jači okus. Okus mu je blago orašast, s notom gljiva i ponekad malo voćnosti, a može biti i malo kiselkast. 

brie sir na drvenoj dasci za rezanje
Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Ispod bijele kore - mekani sir

Brie se tradicionalno proizvodi od potpuno ili djelomice obranog, ali nezagrijanog kravljeg mlijeka. Proizvodnja brie sira započinje dodavanjem posebnih bakterija, što potiče proces fermentacije i omogućuje da se brie postupno razvija. Nakon toga, sir se oblikuje u karakteristične okrugle ili ovalne forme te se ostavlja da sazrijeva. Tijekom tog procesa sir razvija karakterističnu bijelu koru koja je jestiva i ima blago pljesniv okus, dok je unutrašnjost sira mekana, kremasta i masna. 

Kušajte ga s vinom

Brie se često poslužuje kao dio raznih jela. Može se jesti samostalno ili se koristiti u različitim receptima. No, za najbolji ukus kušajte brie sam ili u vječnoj delikatesnoj kombinaciji sira i vina. Brie obično dobro paše s bijelim vinima, ali se može upariti i s laganijim crvenim vinima. Kombinacija brie sira s bijelim vinima, kao što su chardonnay, sauvignon blanc i riesling, jer lagana kiselost bijelog vina ističe kremastu teksturu i bogat okus sira. Ako ste ipak više fan crvenih vina, birajte laganije i voćne sorte, kao što su pinot noir i gamay, jer se njihova svježina i voćna kiselost savršeno nadopunjuju s okusom brie sira. 

brie sir s bijelim vinom
Copyright (c) 2015 Alexander Prokopenko/Shutterstock. No use without permission.
brie sir s medom, kruskama i orasima na pladnju
Copyright (c) 2020 Nailya Yakubova/Shutterstock. No use without permission.

Kombinacije s voćem

Kada je riječ o voću, brie se često poslužuje u kombinaciji s raznim voćem koje može dodati svježinu i kontrast njegovu okusu. Grožđe pruža slatki kontrast kremastom siru, dok će tanko narezane kiselije sorte jabuka, poput Granny Smith, dodati kiselkastu svježinu brie siru. No, zvijezda kombinacije s brie sirom svakako su kruške! Sorte kruški poput viljemovki i anjou, brie siru će podariti specifičnu slatkoću i svježinu, a tekstura voćki savršeno će se sljubiti s mekim sirom. No, kao što je slučaj sa svim sirevima, nećete pogriješiti ako uz brie poslužite orašaste plodove poput oraha, badema ili lješnjaka. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.