
Što napraviti s ostacima hrane nakon Uskrsa
Iako je za smanjenje ikakvog otpada u kuhinji vrlo bitno pametno na vrijeme planirati i ne gomilati namirnice, za blagdane je ponekad teško slijepo se držati tog pravila. Zato mnogi od nas na kraju završe s određenom količinom ostataka s uskrsnog stola. No, upravo ti ostaci mogu postati uzbudljiva nova jela uz malo truda i šačicu novih namirnica.

Skuhana jaja nemaju dug rok trajanja, no ako ih ohladite i odmah stavite u hermetički zatvorenu posudu i pohranite u hladnjak, mogu bez problema potrajati nekoliko dana. Ostatak tvrdo skuhanih jaja zajedno s mladim lukom možete iskoristiti za pripremu salate ili paštete od tune, koja će svima dobro prijati nakon teške blagdanske hrane, ali i za salatu od jaja, kakva je popularna u nekim dijelovima svijeta i jede se uz kruh ili krekere. Treba samo narezati jaja na kockice, pomiješati ih s malo senfa i majoneze te svježih začinskih trava za svježinu, poput kopra i vlasca. Slobodno ubacite i rotkvice za hrskavost. Kuhana jaja možete, uz uskrsnu šunku narezanu na tanke kriške, iskoristiti i za brzinski složene sendviče.
Uskrsna šunka bit će zvijezda nadjeva za quiche, koji može biti savršena prilika za iskoristiti ostatke hrane, uz dodatak nekoliko svježih elemenata, poput poriluka. Napravite klasično prhko tijesto za quiche, a možete koristiti i lisnato tijesto kao podlogu, pa ga prekrijte šunkom narezanom na kockice, kratko pirjanim porilukom, mladim lukom te naribanim sirom, a zatim prelijte mješavinom jaja i mlijeka. Posolite i popaprite po svom ukusu i pecite dok se ne zarumeni. Šunku možete koristiti i za punjenje zagrebačkog odreska, ali i kao dodatak tjestenini i salatama s tjesteninom.


Na kraju je red na slatkome. Ako vam je ostalo pince, možete je pretvoriti u slatki pohani kruh, poznat i kao french toast. Neće smetati ako je stajala dan, dva jer će se lagano prosušiti i još bolje upiti sve okuse. Pincu narežite na srednje debele kriške i stavite ih sa strane dok pripremite smjesu za umakanje, i to tako da vilicom ili pjenjačom izmiješate jaja u koja ste dodali malo mlijeka i cimeta. Na širokoj i plitkoj tavi rastopite nekoliko žlica maslaca na srednje jakoj vatri pa kako umočite krišku u smjesu od jaja, tako svaku stavite na zagrijani maslac. Pecite nekoliko minuta sa svake strane, a kad dobije boju, ocijedite je od viška maslaca na kuhinjskom ubrusu i poslužite sa svježim bobičastim voćem, posutu šećerom u prahu. Imate li viška uskrsnih čokoladnih slatkiša, uvijek ih možete ubaciti u sočne brownieje ili slavne američke kekse s komadićima čokolade.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.