Grill greške – 5 pravila za savršeno meso s roštilja

Dolaskom toplih dana pripremu hrane često selimo na otvoreno i rastu nam zazubice od same pomisli na meso s roštilja. No kako iskusnim ljubiteljima roštiljanja, tako i početnicima nakon duge sezone zimskog odmora proljeće donosi brojne stare ili nove izazove u pripremama koji izravno utječu na kvalitetu namirnica pečenih na roštilju. Mi smo izdvojili 5 najčešćih grešaka koje se mogu dogoditi svakome, a koje je za izvrstan rezultat ipak bolje izbjeći.

1. Čist roštilj i rešetka.

Rešetka i roštilj uprljani masnoćom i ostacima od prijašnjih pečenja neće biti dugog vijeka trajanja. A niti okus hrane s roštilja neće biti vrhunske kvalitete. Osim što će zagorjeli ostaci hrane i masnoće pokvariti okus mesa, takav način pečenja nije dobar ni za zdravlje. Stoga uvedite pravilo čišćenja rešetke odmah nakon završetka pečenja, dok je još topla.

2. Nedovoljno visoka temperatura žara.

Žurba kod pečenja mesa jedna je od najčešćih grešaka koju rade svi početnici. Ako meso stavite na slabo zagrijanu rešetku zalijepit će se za nju. Tu vam neće pomoći čak niti ulje kojim ste prethodno premazali rešetku i meso. Osim što će se zalijepiti za površinu rešetki, meso se neće ravnomjerno ispeći i na mjestima može jako izgorjeti.

3. Odabir mesa – samo najsvježije.

Kod odabira mesa, posebno pripazite na njegovu svježinu. Obratite pozornost na odgovarajuću boju pojedine vrste mesa i njegovu čvrstoću. Ako ne kupujete unaprijed marinirano, nego želite sami napraviti marinadu, meso u njoj ostavite preko noći kako bi što bolje omekšalo i preuzelo aromu začina.

4. U fokusu prilog i umaci.

Ako ipak niste uspjeli savršeno ispeći meso i koji komad vam je slučajno ispao jače pečen, ponudite svojim gostima uz meso dobar umak ili prilog koji će popraviti dojam. Aromatični, umaci puni okusa kompenzirat će pogreške prvog pečenja, a povrće s roštilja svojom sočnošću nadopunit će suhoću mesnih odrezaka.

Assorted delicious grilled meat with vegetables over the coals on barbecue
Copyright (c) 2015 Alexander Raths/Shutterstock. No use without permission.

5. S roštilja odmah na stol.

I opet su u pitanju greška i žurba. Bez obzira na to koliko ste gladni, nemojte meso s roštilja posluživati odmah nakon pečenja. Stvar je u tome da će bilo koje meso, ako je tek maknuto s roštilja, biti suho i žilavo. Meso mora kratko odležati kako bi se svi sokovi unutra stabilizirali.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.