Falafel – pržene okruglice koje su osvojile svijet

Jedan od najpoznatijih predstavnika ulične hrane zasigurno je falafel. Obožavaju ga svi, od vegetarijanaca i vegana sve do mesojeda. Iako njegovo porijeklo nije u potpunosti poznato, danas se smatra nacionalnim jelom Izraela, Palestine i Egipta. No falafel je zapravo vladar cijelog Bliskog istoka, a svoje porijeklo vuče daleko u prošlost.

Bogata povijest

Njegovo ime dolazi od indijske riječi falāfil, množine riječi filfil koja znači papar. Kasnije se ime proširilo u svijetu uz različite derivacije imena da bi se konačno došlo do značenja okruglice. Sam naziv falafel može se odnositi i na okruglice i na sendvič. Priča kaže kako su falafel izmislili egipatski Kopti kojima je bilo zabranjeno jesti meso za određene blagdane. Kako bi doskočili tome, radili su kuglice od fava graha pod imenom ta'amiya. Tu poslasticu kasnije su preuzeli Židovi koji su umjesto graha koristili slanutak i rođen je falafel. 1950-ih godina proslavili su ga jemenski Židovi koji su ga počeli posluživati u pecivu. Tijekom ramazana, falafel je često dio iftara, jela koje se jede nakon zalaska sunca.

Bogat nutrijentima

Zahvaljujući slanutku kao glavnom sastojku, falafel sadrži i određenu količinu nutrijenata. Osim što je izvor proteina, sadrži i prehrambena vlakna, ugljikohidrate, magnezij, kalcij, željezo, fosfor, bakar, cink, sumpor, vitamine B kompleksa i vitamin C. Vrlo lako se priprema i kod kuće. No izbjegnite uobičajenu grešku i umjesto kuhanog slanutka koristite sušene bobice. S obzirom na to da su tvrde u sušenom obliku, namočite ih u vodi preko noći. Nakon što ih procijedite spremne su za upotrebu.

Za knjigu rekorda

Uz slanutak će vam trebati i začini. U onaj tradicionalni falafel idu peršin, korijandar, crveni luk, češnjak, kim, limun, kurkuma, sol i papar. Falafel se tradicionalno jede uz pecivo pitu i tahini pastu (od sezma) ili ambu (ljuti umak od kiselog manga). Uz okruglice odlično ide i hummus i salata. Najveći falafel koji je dosad napravljen prema Guinessovoj knjizi rekorda težio je 101,5 kilograma. Napravljen je 31. svibnja 2019. godine na Mrtvom moru, točnije u hotelu Hilton Dead Sea Resort & Spa u Jordanu. I dok se klasične okruglice od slanutka prže tek nekoliko minuta u vrućem ulju prije posluživanja, najveći falafel u Jordanu pekli su čak 45 minuta.

 

* Sve informacije su informativnog karaktera.