Falafel s umakom od jogurta
sastojci
- 250 g suhog slanutka
- 150 g suhog bijelog graha
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 0.5 žličice sjemenki kumina
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 2 žličice praška za pecivo
- 0.5 žličice soli
- 4 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- ulje za prženje
Umak
- 250 ml jogurta
- sok ½ limuna
- 2 režnja češnjaka
- prstohvat soli
Način pripreme
Slanutak i grah namočite u hladnoj vodi i ostavite tako preko noći.
Sljedeći dan slanutak i grah prvo isperite pod mlazom hladne vode, zatim ih stavite u blender i sameljite što je sitnije moguće. Jako sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin. Kumin i korijandar sameljite u mužaru. Dodajte začine, luk, češnjak i peršin samljevenim grahoricama pa dodajte prašak za pecivo i sol. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
Ostavite smjesu u hladnjaku oko 30 minuta. Od ohlađene smjese žličicom vadite hrpice pa ih među dlanovima formirajte u kuglice. Ulje jako zagrijte u dubokoj tavi pa pržite kuglice oko deset minuta, povremeno ih okrenite.
Gotove su kada dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Poslužite s umakom od jogurta.
Umak: Pomiješajte jogurt s limunovim sokom, dodajte protisnuti češnjak i sol. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Originalni falafel pravi se od slanutka, grah je samo opcija i ne morate ga koristiti.