Falafel s umakom od jogurta

Ukupno trajanje
60
Min
min

sastojci

  • 250 g suhog slanutka
  • 150 g suhog bijelog graha
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 0.5 žličice sjemenki kumina
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 0.5 žličice soli
  • 4 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • ulje za prženje

Umak

  • 250 ml jogurta
  • sok ½ limuna
  • 2 režnja češnjaka
  • prstohvat soli

Način pripreme

01

Slanutak i grah namočite u hladnoj vodi i ostavite tako preko noći.

02

Sljedeći dan slanutak i grah prvo isperite pod mlazom hladne vode, zatim ih stavite u blender i sameljite što je sitnije moguće. Jako sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin. Kumin i korijandar sameljite u mužaru. Dodajte začine, luk, češnjak i peršin samljevenim grahoricama pa dodajte prašak za pecivo i sol. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.

03

Ostavite smjesu u hladnjaku oko 30 minuta. Od ohlađene smjese žličicom vadite hrpice pa ih među dlanovima formirajte u kuglice. Ulje jako zagrijte u dubokoj tavi pa pržite kuglice oko deset minuta, povremeno ih okrenite.

04

Gotove su kada dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Poslužite s umakom od jogurta.

05

Umak: Pomiješajte jogurt s limunovim sokom, dodajte protisnuti češnjak i sol. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Originalni falafel pravi se od slanutka, grah je samo opcija i ne morate ga koristiti.

podijeli

Proizvodi iz recepta