Sauce, gooseberry chutney in a glass jar on a wooden background in rustic style. Indian food. Recipes for sauces, seasonings.
Copyright (c) 2022 Happy_food_photo/Shutterstock. No use without permission.

Chutney – zdrobljeno i zgnječeno za više okusa

Chutney svoje korijene vuče iz Indije gdje je gotovo kamen temeljac svih umaka. U originalu se pripremao od raznih začina, voća i povrća, a njegova glavna odrednica je da se ne kuha. Popularnost na Starom kontinentu stekao je zahvaljujući trgovcima koji su ga donijeli iz Indije te je potom osvojio svijet.  

Healthy fresh green chutney sauce. With fresh mint pudina and yogurt. Spicy indian cuisine. Served on brown bowl with spices, garlic and parsley on wood board, light background.
Copyright (c) 2022 Kira Budaieva/Shutterstock. No use without permission.

Prepoznatljiv okus

Chutney nudi nevjerojatnu raznolikost okusa, što ga čini drugačijim od svih začina. Može biti sladak, ljut, kiseo ili kombinacija okusa. Uobičajeni sastojci uključuju voće poput manga, tamarinda ili jabuke, što mu daje prirodnu slatkoću, dok mu čili, češnjak i đumbir dodaju toplinu. Ocat ili limunov sok unijet će notu kiselosti koja uravnotežuje slatkoću. Bilo da je napravljen od krupnih ili sitnih komadića voća i povrća, chutney je slojevit, s okusima koji variraju od blagih do intenzivno odvažnih, ovisno o sastojcima i regionalnim varijantama.

Savršene kombinacije

Svestranost chutneyju omogućuje da se lijepo sljubljuje sa širokim spektrom jela. U indijskoj kuhinji obično se poslužuje uz kruh, kao što su naan ili paratha, ili uz rižu i curry. Od manga, na primjer, omiljen je dodatak mesu s roštilja ili platama sa sirom, dodajući sladak i pikantan kontrast. S metvicom i korijandrom, s druge strane, izvrsno se slaže s raznim samosama, sendvičima i salatama te ih čini osvježavajućim zalogajima. Osim toga, može poboljšati okus pečenog povrća i poslužiti kao umak za grickalice poput krekera i čipsa.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Homemade DIY natural canned hot plum sauce chutney with chilli or tkemali in glass jar standing on wooden table with ingredients. Selective focus.