sastojci
- 4 šnite kruha za tost
- 50 g ementalera
- 4 žlice chutneyja od brusnica
- 70 g dimljene slanine
- 1 žličica ulja
- kockica maslaca
Za chutney:
- 300 g smrznutih brusnica
- 100 g sušenih brusnica
- 200 g očišćenih narezanih jabuka
- 1 limun, sok i naribana korica
- prstohvat soli
- 0.25 žličice mljevenog cimeta
- 0.25 žličice mljevenog klinčića
- 150 g šećera
- 150 ml vinskog octa
- 1 žlica naribanog đumbira
Način pripreme
Pripremite chutney. Stavite brusnice u lonac, dodajte očišćene jabuke narezane na kockice, naribanu limunovu koricu i limunov sok, cimet, klinčiće, sol, šećer, ocat i đumbir. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 15 – 20 minuta, odnosno dok se ne zgusne. Gotov chutney, još vruć, izlijte u steriliziranu staklenku, odmah poklopite pa ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U tavu dodajte žličicu ulja i pržite slaninu s obje strane dok ne postane hrskava. Izvadite na kuhinjski papir da se ocijedi.
Kruh za tost namažite maslacem, rasporedite po kruhu sir i slaninu te nadjenite chutneyjem od brusnice. Preklopite drugom šnitom kruha i pecite u gril pekaču dok se sir ne rastopi.
Jednom otvorenu staklenku s chutneyjem čuvajte u hladnjaku najduže desetak dana.