Zeleno maslinovo ulje i koncept maslinovog ulja
Copyright (c) 2024 sebra/Shutterstock. No use without permission.

Berba maslina: Dodajte maslinovo ulje i u ova jela…

Maslinovo ulje, zbog svoje blage gorčine i orašaste arome, savršen je dodatak mnogim vrstama jela, čineći ih aromatičnijima i zdravijima. Iako je poznato kao začin za salate, njegova primjena seže daleko dalje. Evo kako se maslinovo ulje uklapa u razne vrste jela, od mesa i priloga do variva i rižota.

osoba dodaje maslinovo ulje na meso
Copyright (c) 2020 Martina Cechova/Shutterstock. No use without permission.

Mesna jela s prilozima

Maslinovo ulje izvrsno se slaže s mesom, osobito kada se koristi u marinadi ili kao završni sloj. Na pečenoj piletini, svinjetini i ribi maslinovo ulje stvara bogatu aromatičnu podlogu i pomaže mesu da zadrži sočnost tijekom pečenja. Maslinovo ulje, također, podiže okus pire-krumpira, graha i pečenog povrća, čineći ih aromatičnijima i kremastijima. 

Na žlicu

Dodavanjem maslinova ulja na kraju kuhanja, variva od leće, graha ili povrća postaju bogatija i imaju profinjeniji okus. Maslinovo ulje, zahvaljujući svom umami karakteru, može čak i jednostavne juhe od rajčice, tikvice ili krumpira učiniti izuzetno aromatičnima. 

Gusta juha od povrca (mrkva, luk, rajcica), tjestenina, leca, sir i zacini
Copyright (c) 2019 Chatham172/Shutterstock. No use without permission.
Klasicni kolac od maslinovog ulja na bijeloj pozadini
Copyright (c) 2022 KseniyaBelova/Shutterstock. No use without permission.

U kolače!

Iako je maslinovo ulje najpoznatije kao dodatak slanim jelima, ono se sve češće koristi i u pripremi kolača jer im daje jedinstven okus i bogatu teksturu. Biskvitne torte, a posebno čokoladne ili one s okusom kave, bit će izvrsne s maslinovim uljem kao sastojkom jer će ono naglasiti njihove tamne, bogate note, kao i u citrusnim kolačima ili onima s orašastima plodovima. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.