Berba maslina: Dodajte maslinovo ulje i u ova jela…
Maslinovo ulje, zbog svoje blage gorčine i orašaste arome, savršen je dodatak mnogim vrstama jela, čineći ih aromatičnijima i zdravijima. Iako je poznato kao začin za salate, njegova primjena seže daleko dalje. Evo kako se maslinovo ulje uklapa u razne vrste jela, od mesa i priloga do variva i rižota.
Mesna jela s prilozima
Maslinovo ulje izvrsno se slaže s mesom, osobito kada se koristi u marinadi ili kao završni sloj. Na pečenoj piletini, svinjetini i ribi maslinovo ulje stvara bogatu aromatičnu podlogu i pomaže mesu da zadrži sočnost tijekom pečenja. Maslinovo ulje, također, podiže okus pire-krumpira, graha i pečenog povrća, čineći ih aromatičnijima i kremastijima.
Na žlicu
Dodavanjem maslinova ulja na kraju kuhanja, variva od leće, graha ili povrća postaju bogatija i imaju profinjeniji okus. Maslinovo ulje, zahvaljujući svom umami karakteru, može čak i jednostavne juhe od rajčice, tikvice ili krumpira učiniti izuzetno aromatičnima.
U kolače!
Iako je maslinovo ulje najpoznatije kao dodatak slanim jelima, ono se sve češće koristi i u pripremi kolača jer im daje jedinstven okus i bogatu teksturu. Biskvitne torte, a posebno čokoladne ili one s okusom kave, bit će izvrsne s maslinovim uljem kao sastojkom jer će ono naglasiti njihove tamne, bogate note, kao i u citrusnim kolačima ili onima s orašastima plodovima.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.