Acidofilno mlijeko – mlijeko obogaćeno važnim bakterijama
Acidofilno mlijeko zapravo je obično mlijeko koje je fermentirano i obogaćeno acidofilnom bakterijom Lactobacillus acidophilus. Ova bakterija ima sposobnost pretvoriti šećer u mliječnu kiselinu koja je ujedno i prirodni konzervans te sprečava potencijalni razvoj štetnih mikroorganizama. U prošlosti se acidofilno mlijeko moglo kupiti jedino u ljekarnama kao poseban napitak koji balansira crijevnu floru i optimalno pridonosi dobrobiti probavnog trakta.
Dobre bakterije
Ključno za proizvodnju acidofilnog mlijeka je postupak sterilizacije. Dok se za većinu fermentiranih mliječnih napitaka koristi pasterizirano mlijeko, za proizvodnju acidofilnog mlijeka koristi se samo sterilizirano mlijeko koje je lišeno svih bakterija zagrijavanjem mlijeka na temperaturi od 100 do 120 °C. Za razliku od pasterizacije koja uključuje zagrijavanje na temperaturi nižoj od 70 °C i ne uništava sve bakterije, u acidofilnom mlijeku se procesom sterilizacije uništavaju sve bakterije kako bi se dodale nove – one dobre.
U svakoj prilici
Acidofilno mlijeko svestran je mliječni proizvod koji se može uključiti u različite obroke tijekom dana. Obično se konzumira kao samostalan napitak, ali se može koristiti i u pripravi smoothieja, deserta, preljeva za salate i kao baza za razne umake. Za doručak se može kombinirati s voćem i granolom ili koristiti kao preljev za žitarice. Za vrijeme ručka ili večere može se koristiti kao osvježavajući napitak ili kao sastojak slanih jela poput kremastih juha i marinada. Budući da sadrži probiotike, acidofilno mlijeko često se smatra bogatim nutritivnim dodatkom zaokruženoj zdravoj prehrani.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.