muesli mix u zdjelici
Copyright (c) 2021 Losangela/Shutterstock. No use without permission.

Muesli ili granola – koja je razlika?

Granola i muesli često izazivaju nedoumice jer iako se na oko čini da su iste – one to nisu. Muesli i granola dvije su vrlo popularne, ali različite kombinacije za doručak, a koriste se i kao grickalice. Iako su slične po sastojcima, postoji nekoliko razlika u okusu, teksturi i načinu pripreme. 

izrada domace granole
Copyright (c) 2020 Chatham172/Shutterstock. No use without permission.

Ispeći ili ne?

Granola je hrskava i pečena smjesa koja se sastoji od zobenih pahuljica, orašastih plodova, sušenog voća i sladila poput meda ili javorova sirupa. Obično se peče u pećnici da bi dobila hrskavu teksturu. Bogata je okusom zbog dodanih sladila, ali i prženih orašastih plodova. S druge strane, muesli je sirova i nepečena mješavina koja se sastoji od zobenih pahuljica, suhog voća, orašastih plodova i sjemenki. Muesli ima mekšu teksturu i manje slatkoće u usporedbi s granolom. Vrlo je čest i popularan izbor za one koji preferiraju sirovu hranu ili žele smanjiti unos dodanog šećera, dok je granola fantastična kao brza i nutritivno bogata ukusna grickalica. 

U kućnoj radinosti

Granolu i muesli možete napraviti i u vlastitoj kuhinji, a sve što vam je potrebno je zob, ali dobro je imati što više različitih žitarica. Te žitarice mogu biti većeg ili manjeg oblika, odnosno mogu biti zdrobljene ili cijele. Osim zobi, možete dodati i ekspandirane rižine pahuljice ili sitnije žitarice poput heljde. Nakon toga slijede orašasti plodovi poput badema, lješnjaka, pekan ili brazilskih oraščića, odnosno sve što vam je po guštu. Slijedi slatko bobičasto voće poput sušenih brusnica, borovnica i sve ono što volite imati u svom doručku, te začini poput prstohvata cimeta, sitnih komadića tamne čokolade ili malo meda. Idući korak razlikuje granolu od muesli žitarica jer za domaću granolu žitarice i orašaste plodove treba prepeći na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Sve potrebne sastojke izmiješajte pa smjesu prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Kad pripremate muesli, kombinirajte ih na isti način samo nemojte dodavati med i tekuće začine. Te sastojke dodajte na samom kraju, kad svoju ukusnu kombinaciju voća i žitarica stavite u zdjelicu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

domaca granola sa zobenim pahuljicama i medom