Chia: sjemenke koje su zaludjele svijet

Chia sjemenke pripadaju skupini najzdravijih namirnica na svijetu. Bogate su hranjivim tvarima koje su djelotvorne za cijeli organizam.

Pravi gastro trend

Chia sjemenke doslovno su „zaludjele“ svijet. Male crne, bijele i tamnosmeđe sjemenke plod su biljke iz porodice metvice. Ne sadrže gluten pa se upotrebljavaju i kao pseudožitarica. Budući da im je okus neutralan, dodaju se u gotovo sva jela. Tako ih možete dodati u salate, staviti na tost, samljeti i dodati u smoothie, jogurt, zobene pahuljice ili čak u sladoled. Odličan su izbor za doručak pa ih možete pomiješati sa zobenim pahuljicama ili dodati u prirodni sok. Možete isprobati i chia puding u koji ste dodali voće ili orašaste plodove.

Nutritivne kraljice

Chia sjemenke pripadaju skupini superhrane zbog višestrukog djelovanja na zdravlje organizma. Poboljšavaju probavu te su odlični saveznici u mršavljenju jer daju dugotrajan osjećaj sitosti. Bogate su vlaknima, vitaminima A, B, E i D, bjelančevinama i mineralima kalcijem, kalijem, željezom, cinkom, bakrom i manganom. Također, obiluju i omega-3 masnim kiselinama kojih sadrže više nego losos!