Japanski Wasabi nariban
Copyright (c) 2019 sasazawa/Shutterstock. No use without permission.

Wasabi – iznimno skup japanski hren

Wasabi je na ovim područjima „egzotičan“ začin iz dalekog Japana, a zapravo je samo druga verzija nama vrlo popularnog začina – hrena. Riječ je o japanskom hrenu čiji se korijen, baš kao i našeg domaćeg, prvo nariba pa onda pretvara u pastu. Jakog je i ljutog okusa, ali za razliku od čili papričica, ne stimulira jezik, nego nos. Upravo zbog toga ljudi često kišu kada jedu wasabi, na primjer, u sushiju. 

Sushi rolada s tempurama od lososa i kozica
Copyright (c) 2015 Yulia Kosynska/Shutterstock. No use without permission.

Kako razlikovati pravi od lažnoga?

Nažalost, pravi wasabi je teško naći, a još teže kušati. Riječ je o biljci koja je autohtona za Japan, dijelove Rusije i Korejski poluotok, a zahtijeva iznimne uvjete za rast. Naime, raste najčešće uz korita planinskih rijeka gdje je stabljika biljke djelomično pod vodom, pa je zato vrlo teško kultivirati wasabi izvan njegovog prirodnog podneblja. Osim pravog wasabija postoji običan hren koji je najčešće obojen u zeleno prirodnim bojama špinata ili spiruline. Upravo zato, čak i u njegovoj domovini Japanu, samo 5 - 10 posto wasabija nije pravi, nego obični hren jer mu cijena po kilogramu doseže i preko 100 eura. 

Kako jesti wasabi... osim u sushiju

Potpuno je jasno da se sushi i wasabi jedu zajedno, kao grah i kobasice. No, ovu iznimnu biljku, svježeg i jakog okusa, možete slobodno kombinirati i s drugim namirnicama. Majoneza i humus dobit će dodatnu natruhu ljutine ako u njih umiješate malo wasabija, baš kao i svježa proljetna salata s jajima kojoj će dodatak wasabija podariti novu dimenziju okusa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Wasabi pasta na keramickoj zlici na podlozi od bambusa